Ne znam koliko ste informirani što se sve očekuje ovoga ljeta i hoće li se državna blagajna napuniti, no ima pokazatelja koji ukazuju na to da će sezona 2022. biti unosna. Naime, Britanci kupuju hrvatske kune, a tu informaciju podržava činjenica da je potražnja u usporedbi s prethodnom godinom porasla za 137%. Zašto Britanci to rade? Zato što tako dobivaju više za svoj novac kada dođu na ljetovanje u Lijepu našu.

No, tko će sve te turiste ovoga ljeta dvoriti i bedinati? Tko će odraditi ovu sezonu? Potrebe za sezonskim radnicima je velika i svake godine sve veća. Već za ovu sezonu kažu da nam nedostaje preko 35 tisuća radnika. Polako ova struka razumije da manjak radne snage znači slabiju uslugu, a loša usluga znači manju potrošnju, što znači manji promet i manje prihode.

No sezonski radnici nisu samo građani kontinentalne Hrvatske već i sve više državljani trećih zemalja. Da bi mogli raditi potrebna im je dozvola za boravak i rad za sezonski rad, koja se može dobiti na razdoblje do 90 dana ili do 6 mjeseci, a o duljina dobivene dozvole ovisi o tome kakve uvjete ispunjavaju ti radnici za izdavanje pojedine dozvole.

Ali, postoji naravno ali. Za sve državljane trećih zemalja, koji rade u turizmu i ugostiteljstvu ( a u ovu skupinu spada i poljoprivreda i šumarstvo) može se dobiti dozvola za boravak i rad i nije potrebno provesti provedbu testa tržišta rada i pozitivno mišljenje HZZ-a o zapošljavanju državljana treće zemlje, dok za onu od šest mjeseci je potrebno.

Za poduzetnike koji misli da mogu zaposliti nekog stranog državljana kome je neka druga kompanija osigurala dozvolu, upozoravam – NE MOŽE. Državljanin treće zemlje može raditi u RH samo na onim poslovima za koje mu je izdana dozvola za boravak i rad ili potvrda o prijavi rada i SAMO kod onog poslodavca za kojeg mu je izdana dozvola i s kojim je zasnovan radni odnos.

Za sve koji će svoje sezonske radnike tražiti u trećim državama ovo je krajnji čas, jer sezona je ovaj vikend i službeno otvorena.

Komentari
Prethodni članakOdigrano 2. kolo Gradske kuglačke lige Nova Gradiška
Sljedeći članakU nedjelju proljetna biciklijada do Strmca u organizaciji BK Psunj