S obzirom na to da se svu uvelike pripremamo na ulazak u Euro zonu – i dosadašnju Hrvatsku kunu zamjenjujemo s Eurom, ono što još preostaje našoj zemlji je odobrenje Euro parlamenta na ulazak Hrvatske u Schengenski prostor, a koje prednosti tada građani RH dobivaju s time pokušat ću objasniti u nastavku.

Schengen obuhvaća 26 država – 22 države Europske unije i 4 izvan nje.

U tom prostoru se ne nalaze Irska, koja sama upravlja svojim prostorom kao i Bugarska, Hrvatska, Cipar i Rumunjska.

Unutar tih granica, prema procjeni EU parlamenta, svakodnevno putuje i do 3,5 milijuna osoba, a sloboda kretanja donosi pogodnosti – građani turistički mogu boraviti u drugoj državi članici do 3. mjeseca, a ako žive u drugoj državi s njima se postupa kao da su i građani te države. Studenti mogu studirati u bilo kojoj  državi članici.

Osim što će Hrvatska završiti s procesom europskih integracija, građani se u svim aspektima  izjednačuju s drugim članicama Europske Unije, a ako bi došlo do nekog novog zatvaranja granica, kao one u pandemiji Covida-19, tada više ne bi trebali osjetiti tu štetu jer se nalazimo u okviru zidina Europe, a samim time i višu razinu sigurnosti. Iako ne znam što trenutno i točno ta sigurnost znači s obzirom na neviđena prepucavanja svjetskih velesila.

Glas Hrvatske u dogovorima u Europskoj uniji puno će više vrijediti, a vjerujem da će i gužve, kojima svjedočimo svake turističke sezone ipak biti puno manje.

Dakako posebice važna tema je poslovanje jer tada Hrvatska dobiva bolji položaj i na tom planu jer postajemo sigurnija zemlja za investicije i ulaganja.

Nadzor granica dijelimo sa Frontex-om – Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu koja nadzire prekogranični kriminal.

Postajemo Europljani u pravom smislu te riječi sa svim benefitima koju i ta zadnja odluka donosi.

Danas nije dan kada bih pisala o poskupljenju goriva i kako izmjene 65 Zakona zbog ulaska u Euro donose svima nama nove izazove ili pak o novom Zakonu o radu i povećanju minimalne plaće od 01.01.2023..

Od svih vijesti ovih dana izgleda da je najviše čitanost donijela ona o jednom Pezi – s toga malo korisnog sadržaja neće nikog ubiti. Dapače.

Samo koliko će Vas čitati tekst do kraja?

Mirela

Mirela
#poduzetničkimindset #računajtenauspjeh #kontoar #proknjižime #hgk

Komentari
Prethodni članakDan dobrovoljnih darivatelja krvi: Svim dobrovoljnim darovateljima krvi čestitamo njihov dan
Sljedeći članakSutra u kinu: Noćni putnici – besplatno