Ovim tekstom želim ukazati na kašnjenje lokalnog zakonodavstva i donešenih presuda EU!

Tema nije laka, ali je vrlo korisna, a nadam se da će i utjecati na moćnike koji se bave sprovođenjem i implementacijom EU sudskih Odluka i Zakona.

Naime, u veljači ove godine u presudi Europskog suda pravde, predmet C-9/20 proizlazi da pravo na odbitak pretporeza kod računa primljenih od poreznih obveznika koji primjenjuju postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama nastaje tek kada je takav račun plaćen. Iz predmetne presude je razvidno da pravo na odbitak pretporeza kod računa primljenih od poreznih obveznika koji primjenjuju postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama nastaje u razdoblju u kojem isporučitelju nastaje obveza obračuna PDV-a odnosno tek u razdoblju u kojem je takav račun i plaćen.

Ova presuda je ok i recimo da je povoljna. Međutim, gdje nastaju problemi?

Porezna uprava je u izdala mišljenje nastavno na ovu presudu te je implementirala s 1.12.2022., dakle gotovo deset mjeseci kasnije. Ono što nama predstavlja problem jest da smo dovedeni u situaciju da doslovno preko noći urgiramo, mijenjamo i implementiramo:

  • Dodatak softverskim sustavima (tj. upozorimo naše provajdere na ovu izmjenu i čekamo rješenje)
  • Da sav obračunati PDV po izdanim računima ne mogu biti priznati dok se i ne plate
  • Da je implementacija napravljena u vrlo nezgodno vrijeme godine i s vrlo kratkim rokom početka primjene
  • Da se ovaj način vrlo nezgrapne implementacije uvodi u vrijeme kada su svi financijsko-računovodstveni sustavi u ovoj državi potpuno posvećeni uvođenju nove nacionalne valute (baš kao i porez na extra profit)
  • Da želimo više sustavnog planiranja, najavljivanja i pripreme od strane Porezne uprave i pojedinaca koji su zaduženi za provođenje ovakvih zadatak

Mi računovođe živimo od brojeva i svaka točka i zarez su nam bitni jer rade razliku. No, ono što je još bitnije jest imati red, plan i prioritete u radu, a posebice zato što vodimo paralelno i više od stotinjak klijenata. Kada bi i Porezna uprava uzela u obzir da smo im partneri – vjerujem da mi i oni Izmjene i Odluke implementirali uz više podrške, jasnih, točnih i definiranih uputa te plana implementacije.

Mirela

Izvor: TEB

Komentari
Prethodni članakKada zlostavljano dijete postane roditelj – jesam li majka kakva sam željela biti?
Sljedeći članakIstraživanja su pokazala: 1 od 10 automobila u Hrvatskoj ima vraćenu kilometražu