A sada opet ozbiljno i stručno. Poznato nam je da od 1. siječnja iduće godina naša službena valuta postaje euro, a od 5. rujna ove godine sve cijene će se izražavati dvojako. Obveza dvojnog iskazivanja valuta trajat će do 31.12.2023. godine. Ipak, postoje i iznimke gdje će se iz praktičnih razloga izbjeći ova obveza. To su mjesta poput: totemi benzinskih postaja, električne punionice, prodaja putem automata, povratna naknada na ambalaži, kuponi za popuste, karte, ulaznice i slično.

Iako se pojavljuje informacija o fiksnom tečaju konverzije koja iznosi 7,53450, fiksni tečaj je tek predmet finalne odluke koji će stupiti na snagu u srpnju ove godine.

Poslodavci, vaša je obveza da na isplatnim listama radnika iznos za isplatu radnicima iskažete u dvojnoj valuti, a to uključuje neto plaću kao i sve ostale neoporezive primitke. Ja bih vas savjetovala da taj dio prepustite svojim računovodskim servisima jer u svemu brinu za vas, pa tako i u ovom procesu tranzicije na novu valutu.

Dvojni optjecaj će trajati od 1.1.2023. pa do 14.1.2023., a to je period u kojem se sva plaćanja mogu vršiti kako u kunama tako i u eurima, ali vraćanje novca mora biti isključivo u eurima, osim u iznimnim situacijama kada se može izvršiti u kunama.

Ono što nije potrebno mijenjati su npr. ugovori o radu ali niti neki drugi ugovor samo radi konverzije valute. Za ugovore koje ste sklopili s partnerima izvan eurozone dodajte klauzulu o euru, kojim ćete utvrditi da će euro biti vaša važeća valuta.

Temeljni kapital se sudski registar konverzirati po službenoj dužnosti bez naknade na zahtjev, a rok za podnošenje je od 1 do 3 godine.

Konačno, očekivano izglasavanje Zakona o euru je 28.5.2022.

Zadnje, ali ne i najmanje važno – stane na računu, krediti i druga zaduženja se automatski preračunavaju u EURO.

Sve koji žele znati više upućujem da si prouče skriptu naziva „Predstavljanje Zakon o euru“ – sažetak Prijedloga Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj i Smjernice za prilagodbu gospodarstva u procesu zamjene hrvatske kune eurom koje za Udruženje računovođa pri HGK sastavio predsjednik udruženja Davor Brkić i Danijela Dellavia.

Autor:  Mirela Relković

Komentari
Prethodni članakDanas je Veliki petak; kršćanski spomendan Isusove muke i smrti
Sljedeći članakRadno vrijeme trgovina na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak