Ovaj tjedna održana je Konferencija Američke gospodarske komore u Hrvatskoj na temu „Održivi porezni sustav; politika, praksa i perspektive“.

Na istoimenoj konferenciji potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac najavio je nadolazeća porezna rasterećenja.

Najava se odnosi na tri velike grupe:

  1. Povećanje osobnog odbitka na 600 eura, s povećanjem osobnih odbitaka za uzdržavane članove i invalidnost,
  2. Podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 50.000 eura,
  3. Porezno oslobođenje za povratnike,

Na konferenciji, ministar je podsjetio na porezne izmjene koje su na snagu stupile s prvim danom ove godine, a između ostalog su uključivale ukidanje prireza i davanje veće autonomije lokalnim jedinicama u određivanju stopa poreza na dohodak, kao i povećanje osnovnog osobnog odbitka s 530 na 560 eura.

Naime kako novinari prenose, Primorac je najavio da bi od 1. siječnja 2025. trebalo doći i do povećanja iznosa ne oporezivih primitaka koje poslodavci mogu isplatiti radnicima, nije konkretizirao koliko i u kojim točno razredima. Dodatno, mjere koje se razmatraju je i ukidanje uzajamnosti kod povrata PDV-a poduzetnicima iz trećih zemalja, ali i propisivanje odredbi o neutralnosti PDV-a utvrđenog u predmetima poreznog nadzora.

Za primijetiti je da je upravo organizator – AmCham na ovoj konferenciji, čiji su sami organizatori, predložili daljnju poreznu reformu i rasterećenje, s ciljem rasta plaća i primitaka građana. U redu, pozdravljam inicijativu, no voljela bih da jednaku pozornost dobivaju i druge jednako vrijedne nacionalne organizacije.

Ono što Amerikanci u Hrvatskoj predlažu je: povećanje osobnog odbitka na 840 eura, smanjenje stope poreza na dohodak (niže na 10 posto, dok više na 20 posto) kao i povećanje praga za primjenu, više stope poreza na dohodak s trenutnih 4.200 na 5.000 eura mjesečno, zatim postavljanje mjesečnog i godišnjeg limita za obračun doprinosa za zdravstveno  osiguranje, te onaj koji se poklopio s najavom ministra, a to je podizanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 50 tisuća eura godišnje.

U konačnici, podržavam porezna rasterećenja, a najpoželjniji dodatak je samo jedan – administrativno rasterećenje.

Mirela

Komentari
Prethodni članakNe propustite: Večeras u Gradskom parku koncert rock sastava Nola
Sljedeći članakSutra u Gradski park stižu komičari Studija smijeha