Još jedanput direkcija EU je dokazala da se sve odluke mogu donijeti brzo, kada je interes dovoljno jak. Tako i nama, poprilično brzo u sve sfere našega života ulazi za nas nova valuta. Pozdravljamo se s kunom i dočekujemo euro. Bilo nam to drago ili ne, bili svjesni domino efekta koji nas čeka ili ne, činjenica je da se moramo pripremiti na ovu veliku promjenu.

Više puta smo na blogu ProknjižiMe doticali se Eura, tako da i sada nastavljamo temu i bavimo se plaćama. Čitajte, učite, upijajte i krenite s pripremama čim prije.

10 važnih uputa što nas čeka od 5.9.2022. godine:  

  1. Od 5. rujna ove godine svi poslodavci dužni su svojim posloprimcima iskazivati ukupni iznos plaće u kunama i u eurima.
  2. Ako plaću isplaćujete između 1. i 4.9.2022. (za kolovoz 2022.) niste dužni iskazati plaću dvojno; u kunama i eurima, već samo u kunama.
  3. Prva plaća u eurima bit će obračunata i isplaćena za prosinac 2022., ali u siječnju 2023. godine.
  4. Isto pravilo (3) vrijedi i za isplate npr. ugovora o djelu, studentskih ugovora, autorskih honorara i sl.
  5. Nije potrebno radi uvođenja eura pisati nove Ugovore o radu, ali npr. svaki novi Anex u kojem se definira neki iznos, mora biti izražen u eurima.
  6. Za sve dodatne neoporezive isplate posloprimcu (nagrada za rad, božićnica, dar za djecu, prijevoz prehrana i sl.), dužni ste isto tako istaknuti dvojno ukupni iznos isplaćen na račun – u eurima.
  7. Plaće preračunavate u eure prema fiksnom tečaju konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje (7,53459 kn / 1€).
  8. Putni nalozi su izuzeti obveze dvojnog iskazivanja.
  9. Ako se radniku određeni novčani iznos usmjerava na dva računa (tzv. redovni tekući račun i zaštićeni račun na kojemu se ne provodi ovrha na novčanim sredstvima), svaki iznos treba dvojno iskazati.
  10. Propisana su i pravila zaokruživanja: ako u postupku preračunavanja kuna u eure treća decimala iznosi pet i više, druga decimala se zaokružuje na sljedeći broj, a ako je treća decimala broj od jedan do četiri, druga decimala ostaje neizmijenjena.

Za one koji žele znati više donosim Smjernice HNB-a o uvođenju Eura.

Sretno svim kolegicama i kolegama s dodatnim poslom koji je pred nama. Točno računajte i ne preračunajte se!

Mirela

Komentari
Prethodni članakŠkola plivanja u međunarodnom ljetnom kampu Luša u Brodarici
Sljedeći članakMališani uživali u kinu na otvorenom