Naša sugrađanka, vlasnica i direktorica Knjigovodstvenog servisa „Kontoar” d.o.o. Mirela Relković i ovoga puta na svom blogu roknjizime #srijedom donosi zanimljivu temu, ovoga puta o crowdfundingu.

Što je crowdfunding?
Crowdfunding je način prikupljanja sredstava putem brojnih donacija manjih iznosa koje donira velik broj ljudi. Ovaj pristup mijenja ideju tradicionalnog investiranja jer koristi internet kako bi informaciju o kampanji podijelio s tisućama, moguće i s milijunima potencijalnih donatora. Osobe/projekti koji traže sredstva postavit će profil svog projekta na nekoj platformi koja omogućuje dijeljenje informacija o aktualnim kampanjama. Zatim se koristite društveni mediji za oglašavanje tog projekta.

Na kojim platformama se promoviraju crowdfunding kampanje?

Postoji više od 600 platformi za crowdfunding diljem svijeta, a prikupljanje sredstava doseže milijarde dolara godišnje. Najčešća vrsta prikupljanja donacija je korištenje stranih platformi poput Kickstartera i Indiegogo (nisu podržani za tvrtke registrirane u Republici Hrvatskoj) i GoFundMe. Domaće platforme su: Čini pravu stvar i Croinvest. Znatiželjnici kliknite odmah na linkane platforme.
Dobre i loše strane crowdfundiga
Dobra strana ovakve kampanje jest da je to poprilično dobra strategija za tek novoosnovane firme, obrte i udruge, gdje se sakupi početni kapital za neki projekt. Dok bi loša strana bila ta da ako projekt nije dovoljno zanimljiv izostat će i uspjeh same kampanje.

Kakve veze ima crowdfunding i politika?

Nagađate? To je onda kada političar kreira crowdfunding kampanju i prikuplja sredstva za svoj politički program, a zauzvrat daje obećanja da će izvršiti svoj politički plan kojeg zastupa u predizbornoj kampanji. Ili možda nema ništa zajedničko (još) jer što će to političarima kada ionako raspolažu našim novcem?!!

Kako je kod nas?

Na ove dvije predložene HR platforme naići ćete na zanimljive projekte. Ljudi dolaze na razne ideje, tako je prije nekog vremena bilo i u medijima kako je jedan mladi hrvatski par organizirao kampanju za prikupljanje sredstava za kupnju njihove prve nekretnine.
 
Vama želim da budete maštoviti, društveno korisni, ekonomski isplativi i profitabilni i zašto ne i sami ne biste se okušali u crowdfundingu?
 
Mirela
#proknjizime #srijedom

Komentari
Prethodni članakNačelnik Igor Jurišić: Nadam se da će prava ravnopravnost žena uskoro postati stvarna
Sljedeći članakSTOŽER CZ BPŽ: Evidentirano je 16 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2