Jasno je da smo još samo korak do ulaska u eurozonu. Od 5. rujna obveza je svim poslodavcima dvojno iskazivanje plaće u kunama i eurima. Kreću i dvojna iskazivanja svih računa uopće, a najveća prilagodba se naravno tek treba desiti – u našim glavama.

Poslovanje se danas odvija dobrim dijelom digitalno, a vremenom će jedino takvo i postojati u svim segmentima u kojima je to moguće i na najdigitalniji način na koji to bude moguće. No, sjetimo se činjenice da naša tranzicija s nacionalne na europsku valutu nije samo virtualna, već i fizička. Kunske novčanice postaju euro novčanice, kao i kovanice.

Možemo se složiti da nam euro novčanice nisu toliko strane (nekima više, nekima manje) no svi oni koji prvenstveno na dnevnoj razini rade s gotovim novcem, ipak bi trebali baratati s kojom informacijom više od prosječnog građanina, koji ne radi s gotovim novcem.

Upravo u tu svrhu Hrvatska narodna banka (HNB) odlučila je organizirati mrežnu edukaciju za maloprodaju i javnost. Kao stručnjakinja na području računovodstva i financija ovu inicijativu u potpunosti podržavam i zato je i dijelim prema još široj ciljanoj publici.

HNB je to zamislila kao edukaciju namijenjenu zaposlenicima na blagajnama trgovačkog sektora, zaposlenicima na naplatama cestarina, zaposlenicima na blagajnama kasina, učenicima završenih trgovačkih i srodnih škola, te svima ostalima koji su sa svaki dan u doticaju s većim količinama novčanica i kovanica.

Da sam ja nadležna osoba u HNB koja organizira ovu edukaciju, onda bih napomenula da je ovo školovanje imperativno za cijeli turistički i ugostiteljski sektor s naglaskom na male i srednje poduzetnike koji uopće svoje usluge ne naplaćuju preko bankarskih i kreditnih kartica, već isključivo i samo barataju s gotovinom. 

Ono što ova edukacija hoće obuhvatiti jest provjera autentičnosti novčanica i kovanica u cilju suzbijanja krivotvorina, upoznavanje šire javnost s izgledom i načinom provjere zaštitnih područja euronovčanica i eurokovanica.

Puno uspjeha svima s privikavanjem na euronovčanice i eurokovanice, želim vam što lakšu prilagodbu u prihvaćanju novih mentalnih navika, nepodcjenjivanja eura jer je nominalno niža vrijednost od naše nacionalne kune (no vrijednosno značajno jača) i u konačnici što više brojeva s valutom € na vašim poslovnim računima!

Mirela

#proknjižime #računajtenauspjeh #poduzetničkimindset

Komentari
Prethodni članakOdržana novogradiška premijera filma Baci se na pod
Sljedeći članakNovogradiški slikar Željko Subić sudjeluje na grupnoj žiriranoj izložbi ISKRA