Kraj je poslovne i kalendarske godine, a za moju struku to podrazumijeva godišnji obračun poreza iz plaća. Puni i točan naziv ovog obračuna glasi „godišnji obračun poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak iz plaća radnika“.

Ove godine situacija je jedinstvena. Zašto? Ne samo zato što se kao i obično ovaj obračun radi za plaće iz studenog, koje se isplaćuju u prosincu, već se radi i o tome da je ovo posljednji obračun u kunama – ikada.

No osim toga, da podsjetim sve poduzetnice i poduzetnike, kako bi znali što to točno vaše računovođe za vas rade: svake tekuće godine, a najkasnije do 31.12., za sve vaše radnike tj. fizičke osobe koje su od rada u vašoj firmi ostvarili primitke u cijelom poreznom razdoblju (to znači u cijeloj toj tekućoj godini, tj. da su u radnom odnosu neprekidno barem od 1.1., pa do 30.11. ove godine), a da nisu mijenjali prebivalište ili uobičajeno boravište (to znači da se nisu preselili iz jednog grada ili općine u drugi gdje je različita stopa oporezivanja dohodaka, poreza i prireza).

Što ovaj obračun donosi radnicima?
Radnici u ovom trenu mogu iskoristiti poreznu olakšicu, ako je već nisu prethodno iskoristili kroz tekuću godinu

A koliko iznose te stope i do kojeg iznosa se obračunavaju?
Stope poreza i granični iznosi za godišnji obračun poreza na dohodak su isti kao što su bili za 2021. godinu. Stopa 20% primjenjuje se za godišnju poreznu osnovicu do 360.000,00 kn godišnje a stopa 30% primjenjuje se za godišnju poreznu osnovicu iznad 360.000,00 kn.

Kalkulator
Ovdje možete doći do informativnog Kalkulatora godišnjeg obračuna poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak služi izračunu simulacije razlike (uplate/povrata) iznosa poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak.

A nakon svih ovih obračuna koji za nas računovođe su aktualni upravo u ovom periodu godine, imamo još jednu obvezu naspram naših klijenata i države, a to je napraviti godišnju prijavu poreza na dohodak koja se podnosi do kraja veljače tekuće godine, za prethodnu godinu.

Za dodatne plaćene konzultacije poduzetnicima dostupna sam na [email protected]

Komentari
Prethodni članakPotpisani ugovori o sufinanciranju javnog prijevoza željeznicom redovnih studenata na području Brodsko-posavske županije
Sljedeći članakNovogradiški volonteri sutra organiziraju akciju „Donesi igračku, uzmi igračku”