Usred afere aflatokosin zbog kojeg su prošlog tjedna Dukati i Meggle otkazali otkup mlijeka sa 300 slavonskih farmi Hrvatski seljački savez zatražio je ostavku ministra Jakovine. Nslužbene procjene štete zbog otkaza otkupa penju se iznad milijun kuna.

Pošto je funkcija države tj, resornog ministarstva osigurati uvjete svima koji se bave proizvodnjom mlijeka a od svog rada teško žive i jedva podmiruju obveze tražimo da odmah poduzmete sve potrebne mjere kako bi proizvođači mlijeka što prije mogli opet početi predavati mlijeko a potrošači biti sigurni u njegovu kvalitetu jer će u protivnom ionako mali broj proizvođača biti manji ili u potpunosti nestati, piše u otvorenom pismu Hrvatskog seljačkog saveza upućenom svim medijima.

Iznenađeni smo vašom odlukom, ministre, kada ste prošle godine prilikom smanjenja cijene mllijeka stali na stranu mljekarske industrije i niste čak htjeli održati još jedan krug razgovora otkupljivača i proizvođača i pomoći u pronalaženju zajedničkog rješenja. Podsjećamo vas i kako smo od vas i Vlade RH prošle godine tražili da pomognete hrvatskom selu zbog elementarne nepogode (suše) a posebno sektoru stočarstva aktiviranjem robnih rezervi jer je zbog suše stočna hrana bila nekvalitetna što je danas u nekim slučajevima rezultiralo pojavom aflatoksina u mlijeku.

Niste nas poslušali, kao ni u čemu drugom. Zbog svega toga pozivamo Vas da podnesete ostavku na mjesto ministra poljoprivrede u Vladi RH jer je to jedini spas za hrvatsko selo, piše Hrvatski seljački savez.

Autor: radiong

Komentari