Ministarstvo poljoprivrede je proteklih dana objavilo da je završilo isplatu potpora u ukupnom iznosu od 736 milijuna kuna za oko 78 tisuća subjekata ili 87% ukupnog broja gospodarstava koja su ušla u sustav poticaja. Predsjednik koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić rekao je za Radio Nova Gradiška da je prema informacijama iz ministarstva isplaćeno od 90-97% poticaja. No, istina je drugačija.

Prilikom obrade zahtjeva za poticaje, bilo je problema oko brojeva računa koji su bili neispravni, a riječ je o nešto manje od 4% korisnika kojima će se naknadno isplatiti 36,7 milijuna kuna. Ali kako javlja slavonskobrodska televizija s terena stižu drugačije informacije. U Zajednici udruga seljaka Slavonije i Baranje ističu da su potpore isplaćivane po svim osnovama, a najmanje onim poljoprivrednicima koji se ozbiljno bave ratarskom proizvodnjom i kojima su poticaji najpotrebniji za proljetnu sjetvu. Poručuju da se brojkom od gotovo 90 posto gospodarstava obmanjuje javnost jer se radi o manjim OPG-ima i hobi poljoprivrednicima dok veliki dio ozbiljnih proizvođača još nije dobio niti kune.

 

Tako je tajnik Zajednice Stanko Zdravčević najavio i moguće prosvjede ukoliko se spomenutim poljoprvirednicima ne isplati obećano. Zdravčević je i rekao kako je čudno da su žiro-računi poljoprivrednika na koje sjedaju poticaji deset godina bili u redu, a baš sada ne valjaju.

Činjenica je da je Ministarstvo poljoprvirede ponovno obmanulo javnost, odnosno da ne ispunjavaju ono što su obećali, a to je isplata prvih 50% poticaja u roku od 15 dana (isplata počela 26. ožujka). Seljaci su opet, na neki način, prevareni, a kada će ta cijela fama oko isplate poticaja prestati, vjerujemo da nitko ne zna.

Ovi problemi bi se mogli ponoviti, jer seljaci traže početak isplate drugih 50% poticaja već krajem travnja. Možemo odmah zamislit što će se tada događati. Također, zahtjevaju da prioritet budu mali poljoprvirednici, a da se u svibnju isplate veliki proizvođači.+

Autor: Nikola Knežević

 

Komentari
Prethodni članakSretan Vam petak trinaesti!
Sljedeći članakU Novoj Gradiški obilježen dan županije