Ministarstvo hrvatskih branitelja je objavilo javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja na temelju Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021.g do 2023.g. s ciljem sufinanciranja troškova obrazovanja :

-nezaposlenih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
-nezaposlene djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
-nezaposlene djece dragovoljaca iz Domovinskog rata
-nezaposlene djece hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom.

Cilj ovog javnog poziva je i podizanje razine obrazovanja i promjene zanimanja u svrhu poboljšanja kvalifikacijske strukture i olakšavanja pristupa tržištu rada a radi povećanja njihove zapošljivosti. Za poticajna sredstva po ovom pozivu mogu se kandidirati naprijed navedene osobe koje nisu koristile niti jedan od navedenih oblika mjere stručnog osposobljavanja u provedbi svih dosadašnjih programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Za poticajna sredstva za podmirenje troškova obrazovanja mogu se kandidirati osobe iz ciljne skupine koje su:

-nezaposlene najmanje 15 dana u trenutku podnošenja zahtjeva, ukoliko nisu upisali obrazovanje Ili obrazovanje upisale nakon 28.veljače 2020.g. a prije upisa obrazovanja su bile nezaposlene najmanje 15 dana. Iznimno, osobe iz ciljne skupine koje su obrazovanje upisale nakon 28.veljače 2020.g. a prije upisa su bile nezaposlene najmanje 15 dana, te su završile i samostalno podmirile troškove obrazovanja u cijelosti mogu podnijeti zahtjev za povrat sredstava uloženih u obrazovanje.

Poticajna sredstva za podmirenje troškova obrazovanja po ovom javnom pozivu moguće je odobriti za:
-stjecanje prvog zanimanja
-prekvalifikaciju
-osposobljavanje
-usavršavanje
-stjecanje dodatnih znanja i vještina

Poticajnim sredstvima nije moguće sufinancirati troškove sveučilišnog i stručnog studija niti obrazovanje na veleučilištu i visokoj školi. Ministarstvo može snositi troškove obrazovanja kroz navedene programe ovog javnog poziva do iznosa od 12.000,00Kn po osobi, isplatom obrazovnoj ustanovi koja provodi obrazovanje a iznimno se može izvršiti povrat sredstava polazniku koji je samostalno podmirio troškove obrazovanja. Razdoblje zaprimanja zahtjeva po ovom javnom pozivu traje od 15.travnja do 14.svibnja 2021.g. Sve dodatne informacije o podnošenju zahtjeva za sufinanciranje troškova obrazovanja, kao i obrazac zahtjeva mogu se dobiti isključivo u MHB, na mrežnoj stranici branitelji.gov.hr te u Područnom odjelu MHB u Sl.Brodu, neposredno u PO ili na tel:035-447-363 kao i u Centrima za PSP BPŽ u Sl.Brodu i Novoj Gradiški neposredno i na tel:035-362-154

Komentari
Prethodni članakDjelatnici CZSS Nova Gradiška priključili se tihom prosvjedu ”Čujete li našu šutnju?”
Sljedeći članakHSS i Stranka umirovljenika: Zajedno do promjena