Ministar poljoprivrede Davor Romić, sa suradnicima, jučer je obišao gradilište Dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje Biđ-bosutskog polja, nedaleko mjesta Jaruge u Općini Sikirevci, a koji se proteže po trasi planiranog plovnog kanala Dunav – Sava.

Izgradnja melioracijskog kanala u duljini od 14,7 kilometara dio je prve faze Nacionalnog pilot projekta navodnjavanja Biđ-bosutskog polja u  sklopu NAPNAV-a,  a njegovom izgradnjom će se, osim direktnog izvora vode za navodnjavanje za oko 4.000 ha poljoprivrednih površina u području kanala, osigurati i dohranjivanja dominantnih vodotoka Bosuta i Biđa te manjih prirodnih i/ili umjetnih vodotoka čime će se osigurati preduvjeti za izgradnju više sustava navodnjavanja, ukupnog obuhvata 2.710 ha, koji se planiraju na tom području i za koje je već izrađena studijska i projektna dokumentacija više razina.

Osnovna funkcija dovodnog melioracijskog kanala za navodnjavanje Biđ-Bosutskog polja je oplemenjivanje malih voda na području Biđ-bosutskog polja, kako bi se prvenstveno osigurali uvjeti za zahvaćanje vode za navodnjavanje poljoprivrednih površina, ali i za poboljšanje ekološke kakvoće voda u glavnim recipijentima područja: Biđu, Bosutu i Spačvi. Na lokaciji u Jarugama, već su izgrađene dvije pumpne stanice ukupnog kapaciteta pet m3/s, a u budućnosti planiraju se izgraditi još dvije. Isto tako, osigurat će se i dostatne količine vode za nesmetan rad postojećih sustava navodnjavanja, a osim razvoja navodnjavanja ovaj objekt ima značajan utjecaj na cjelokupni vodni režim ovog slivnog područja. Ukupna vrijednost investicije izgradnje dovodnog melioracijskog kanala je oko 491 milijuna kuna, od čega je do kraja 2015. godine realizirano 443 milijuna kuna. Uz ministra Romića, gradilište su obišli i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, saborski zastupnici Pero Ćosić i Ružica Vukovac, zamjenica župana Brodsko-posavske županije Dunja Magaš te župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

Tekst i foto: bpz.hr

no images were found

Komentari
Prethodni članakU Hrvatskoj 6. travnja počelo najveće istraživanje o kvaliteti studentskog života EUROSTUDENT VI.
Sljedeći članakPredsjednik SDP-a Zoran Milanović sutra u Novoj Gradiški