Nikada školski hodnici nisu duže bili prazni kao ove školske godine, a kako se bliži kraj godine malo toga znamo. Kako su organizirali nastavu u Industrijsko obrtničkoj školi Nova Gradiška rekao nam je ravnatelj, prof. Mijo Matošević:

-” Svakodnevno dobijamo upite o praktičnoj nastavi. Još nemamo informacije jer ćemo odraditi virtualni sastanak s ministricom na kojemu ćemo postavljati pitanja i doznati koju informaciju više. Praktična nastava se trenutno ne izvodi. Puno je nejasnoća. Iako su poslodavci krenuli s radom učenici još uvijek ne mogu ići na praksu jer moramo postupati s postojećim napucima Ministarstva obrazovanja. Svi mentori imaju obavezu prenositi poruke poslodavcima. Još uvijek ne znamo kako će se provesti obrana završnog rada, kada će učenici krenuti s praktičnom nastavom. Idemo dan po dan.”

U IOŠ Nova Gradiška otkazano je maturalno putovanje

-” Naši maturanti su trebali ići u Makedoniju, krenuli smo s prvim uplatama za putovanje i onda sve je stalo. Zaključili smo da je najbolje sve otkazati jer maturanti neće moći odraditi to putovanje. Mi smo u dogovoru s Agencijom, no postoji jedan proces, novac će se vratiti no jedini trošak je u rezervaciji, koji će biti minimalan.”

-” Planiramo jedan veliki projekt Erasmus+ KA2, partnerstvo sa školom iz Austrije i Norveške. Stornirano je i putovanje zakazano za 2. i 8. svibnja kada smo planirali poslati šest učenika i dva nastavnika u Norvešku. Ako se situacija stabilizira ovaj ćemo projekt provesti na jesen.”

-” Nažalost već se pregovara o otkazivanju maturalne zabave. Nismo uložili financijska sredstva, samo smo rezervirali smještaj. To su tri aktivnosti koje nažalost moramo ili odgoditi ili otkazati, ipak zdravlje je na prvome mjestu.” 

Prof. Mijo Matošević svoj radni vijek proveo je u školi, točnije 42 godine, 26 godina rada kao nastavnik strukovnih predmeta i 16 godina kao ravnatelj. 

-” U svom radu sam imao godinu u kojoj nismo imali puno rada, no ova 2020. godina je specifična. Nadamo se što bržem povratku u škole, da se što brže nađemo u školskim klupama uz smijeh i veselje. Moramo biti disciplinirani i strpiti se do normalizacije stanja. Škola je jedan živi organizam, nismo navikli na ovakvu situaciju no svi smo povezani i umreženi, nedostaje živi kontakt, neposredni rad koji ne možemo zamijeniti na daljinu. Jedno je rad u nastavi a drugo preko mreže, no treću opciju jednostavno nemamo. Nedostaje praktična nastava, komunikacija. Razgovaram s kolegama u Hrvatskoj i šire, u sličnim su problemima u strukovnim školama kako kod nas tako i vani. Lagano se pripremaju za rad po grupama od nekoliko učenika, tako ćemo vjerojatno i mi.”

-“Moramo se strpiti i dovršiti ovu školsku godinu na najbolji mogući način. Ipak je zdravlje na prvom mjestu i mislim da učenici neće biti u zaostatku koji je od životne važnosti za razvoj njihovih vještina”, zaključio je ravnatelj Mijo Matošević.

Komentari
Prethodni članakKako će izgledati mise? Po potrebi mjerenje temperature, stariji i pričest vani?
Sljedeći članakZbog izvođenja radova: Ulica u Novoj Gradiški zatvorena za sav promet