Uz masku, rukavice i razmak, zdrave namirnice itekako su nam važne u zaštiti zdravlja. Na Gradskoj tržnici bira se zdravo jer korona je. Građani kažu kako jedu puno više povrća i voća, ali uvijek ih uzimaju svježe. Najčešće biraju povrće i meso, sireve… Prodavači kažu kako sve manje ljudi dolazi.

Snažan imunitet treba održavati tijekom cijele godine, ne samo u zimskom razdoblju kada su prehlade, infekcije dišnih putova i ostale bolesti puno učestalije. U stanjima povećanih potreba organizma, kod napora, bolesti, u trudnoći ili kod rasta te u starosti treba zadovoljiti dodatne potrebe organizma. Prikladnim dodacima prehrani očuvati ćemo svoje zdravlje. Pčelinji proizvodi su prirodni aktivatori imuniteta.

Pčelar Mijo Kurić na novogradiškoj tržnici svoje proizvode najčešće izlaže srijedom i subotom.

-” Većinom smo subotom na tržnici, a prodaja u zimskim mjesecima uvijek dobro ide. Prije smo išli po sajmovima, no sada je zbog korone sve stalo. Ljudi traže propolis, cvijetni prah kako bi podigli imunitet. Kod nas je med podcijenjen, najniža cijena meda je u Slavoniji. Prodajem na veliko u Zagrebu i Istri, tamo su cijene i duplo veće, kilogram meda je po 60 i 80 kuna, dok je kod nas 40 kuna kilogram. No situacija je takva već duže vrijeme, u Slavoniji su male plaće i tako se prilagođavamo tržištu, izlazimo ljudima u susret,” – kaže pčelar Kurić.
U zadnje vrijeme sve više dolazi do stradavanja pčela uslijed globalnog korištenja pesticida i zagađenja okoliša te se i bolesti pčela zbog toga lakše razvijaju. Klimatske promjene također negativno djeluju na pčele. Sve je više ekstremnih vremenskih neprilika s čestim proljetnim mrazom koji uništi ranu bagremovu pašu. Suša tijekom ljeta također smanjuje unos nektara i pčele često gladuju ako im se ne ostavi dovoljno hrane. Mijo smatra da danas pčele u prirodi, bez pomoći pčelara, ne mogu nikako preživjeti i da ne postoji briga i trud pčelara, nestalo bi ih za nekoliko godina.

-” Uložili smo puno truda i rada u naš OPG, pomažu i supruga i djeca, zet. Ne bi mogao sam, imamo 250 košnica, selimo ih po Hrvatskoj. Godina je bila loša, no seleći pčelari su uspjeli izvući nekakvu dobit.”

Pčelarstvo je bolna grana poljoprivrede, toliko bolna da mnogi odustaju od njega već nakon nekoliko uboda pčela. S druge strane je to najbolji način da se maknemo iz monotone svakodnevice, a uz nešto ulaganja, puno truda i znanja može se upotpuniti kućni budžet.

Komentari