Početkom studenog započinje tehnološka revolucija za slušatelje radio programa u Hrvatskoj. Naime, tvrtka Odašiljači i veze pokreće jednogodišnje testno emitiranje radio programa u digitalnoj tehnologiji DAB+.

U ovoj testnoj fazi predviđeno područje pokrivanja s četiri odašiljača obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, dio Karlovačke županije, dio Sisačko-moslavačke županije, Primorsko-goransku i Istarsku županiju uz očekivani doseg od preko 2 milijuna stanovnika, ističu u Odašiljačima i vezama.

Koje će radiopostaje u sljedećih godinu dana emitirati u digitalnoj tehnologiji znat će se 2. listopada. Naime, Agencija za elektroničke medije 7. rujna objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za digitalno eksperimentalno emitiranje radijskih programskih kanala u zemaljskoj mreži.

Radiopostaje svoje ponude mogu dostaviti do petka 22. rujna, a odluku će Vijeće donijeti najkasnije 2. listopada.

Za sve slušatelje radioprograma važno je da uvođenje digitalnog radijskog signala ne znači gašenje FM signala. Dakle, građanima će ostati obje opcije na izbor.

Prednosti

Mate Botica, direktor OiV-a, još je ranije iznio više razloga uvođenja digitalnog radioprograma. Prije svega, na sadašnjoj FM platformi više nema dovoljno slobodnih frekvencija za nove programe što predstavlja kočnicu u razvoju radijskog medija.

Uvođenjem digitalnog prijema slušatelji će imati na raspolaganju više radiostanica uz daleko kvalitetniji prijem radijskog signala uz manje smetnje i daleko bolji zvuk. Dakle, ova tehnologija će omogućiti otvaranje većeg broja novih radiopostaja.

A svaka radiopostaja s koncesijom na nacionalnoj razini emitira se samo na jednoj frekvenciji na čitavom teritoriju domicilne države što znači da se memorira samo jednom i to funkcionira neovisno o trenutnom položaju korisnika što je izuzetno pogodno za vozače i ostale korisnike pokretnih prijamnika.

Više sadržaja

Digitalna platforma također donosi i mogućnost emitiranja više sadržaja, odnosno novih programa uz istovremeno uvođenje novih usluga. Primjerice, omogućuje se prijenos različitih multimedijalnih sadržaja kao što su nepokretne slike, elektroničke novine, razne poslovne i druge informacije otvorenog ili zatvorenog tipa, a putem DAB-Internet protocola omogućuje se pristup internetu. Tu su i praktične mogućnosti kao što je pauziranje programa i nastavak reproduciranja kad god se poželi, snimanje programa i kasnije reproduciranje itd.

No, da bi korisnici mogli slušati digitalni radijski program, većina njih će morati nadograditi svoje postojeće FM radio prijemnike ili kupiti radio prijemnik za emitiranje DAB+ signala.

Osim toga, na tržištu postoje radio prijemnici koji istovremeno primaju digitalni i analogni signal, što je u situaciji kada su aktivni i digitalni i FM signal najpraktičnije.

Prvi rokovi

U OiV-u ističu kako je pokretanje ovog projekta za njih i Hrvatsku novi izazov kojemu je cilj polučiti pozitivan odjek kod radijskih postaja i građana te popularizirati novu digitalnu radijsku platformu koja se već naveliko koristi u drugim državama. U ovom trenutku 18 europskih zemalja regularno emitira digitalni radio dok ih je 15-ak, uključujući i Hrvatsku, u fazi testnog emitiranja ili pak ishođenja potrebnih dozvola od strane regulatora za početak testnog emitiranja.

Izvor: Jutarnji list

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakDijete, trudna žena i muškarac stradali u prometnoj nesreći
Sljedeći članakObilježen Dan branitelja Općine Nova Kapela