Vrsni nogometaši dolaze iz mjesta pokraj Save, gdje se pije “šupljikava voda” i piva uz Tamburaški sastav “Satir”, gdje se tijekom ljeta sprintevi vježbaju bježeći od komaraca i osvježenje se traži “kod skele”. Da, vrsni nogometaši dolaze iz posavskog mjesta Davor, ali ne samo nogometaši, nego i nogometašice. 

Nakon što je nogometnim ostvarenjima i srčanošću Ivica Olić postigao da cijeli svijet čuje za njegov rodni Davor, isto za rukom ili bolje rečeno za nogom, polazi i mladoj nogometašici Melani Mihić koja opravdava činjenicu da vrhunski sportaši dolaze iz skrovitih mjesta Lijepe naše. 

Buntovnica anđeoskog izgleda kako nerijetko Melani znaju opisati prijateljice, živi svoj san iz djetinjstva, igra i trenira nogomet na vrhunskoj razini, dokaz tome je i posljednja od mnoštva titula koje ju krase, a to je titula druge najbolje nogometašice Hrvatske

-“Kako su protekle godine naši Vatreni, hrvatski nogometni reprezentativci dokazali da srebro može biti zlatnoga sjaja, ja sam ovom titulom i više nego zadovoljna. Nekako su me srebrna odličja pratila tijekom cijele prošle godine pa je ova titula savršeno uokvirila moja postignuća, a ove godine ima prostora za napredak, ne moram odmah braniti titulu”- našalila se skromna, ali ponosna Melani

Kao iza svakog uspješnog sportaša, puno rada, truda i odricanja, uspona i padova je i iza mlade Davorčanke. Sa svega 21 godinu Melani već ima sedmogodišnji staž u Hrvatskoj ženskoj nogometnoj reprezentaciji, petogodišnju karijeru u svom trenutnom klubu “ŽNK Agram” i petnaest godina “šutanja” nogometne lopte u svojim nogama.

-“Kao i, kako bi se reklo većina djevojaka sa sela, svoje prve nogometne korake napravila sam u svom mjesnom nogometnom klubu “Posavac” Davor u kojem sam igrala od šeste do dvanaeste godine, nakon toga prešla sam u ženski nogometni klub “Viktorija” iz Slavonskog Broda gdje sam igrala dvije godine prije nego što sam zaigrala za repku i prešla u svoj trenutni klub. Svaka godina i klub donosili su nešto svoje, nove izazove, napredovanja, bolje rezultate, ali i odricanja i odvajanja od obitelji, a poznato je da smo mi Davorci posebno blisko vezani kako uz obitelj tako i uz svoje selo, ali ljubav prema nogometu me uvijek tjerala i tjera naprijed” – govori o svojoj karijeri Melani 

Tako Melani, osim što sada igra za svoj klub i reprezentaciju, za koju navodi da je poziv u istu bio njen najsvjetliji trenutak u karijeri i prekretnica u životu, paralelno studira na Kineziološki fakultet smjer kondicijski trener, te obnaša dužnost trenerice futsal momčadi Dinama u mlađim dobnim kategorijama.

Uskladiti obaveze vrhunskim sportašima poput Melani nije jednostavan zadatak, kao što mladoj nogometašici nije bilo lako ni suočiti se s ozljedama i privatnim nedaćama tijekom karijere koja je tekla paralelno s njezinim odrastanjem. Najteže s čim se Melani morala suočiti jest ostanak bez najveće podrške i oslonca u životu iz čega se ipak izdigla i u inat okrutnim potezima koje život donese postala još bolja i jača verzija sebe. 

-“Svaki uspjeh i napredak posvećujem svojoj mami koja je moja najveća inspiracija i motivacija, od nje sam naučila da se nikad ne predaje, a igrati za i ispred obitelji koja je moja najveća podrška i najvjerniji navijač neopisiv je osjećaj i ponos”- izjavila je Melani

Osim svojoj obitelj zahvalna je Melani i svojim sumještanima koji su joj uvelike pomogli ka putu prema nogometnim zvijezdama Hrvatske, Mariju Brliću, Dragi Matoševiću, treneru Ivici Mihiću i pokojnom Stanislavu Stuburiću koji su s malom plavookom i plavokosom djevojčicom neumorno ganjali loptu po stadionu “Posavca”, driblali, tehnicirali, radili na kondiciji i strpljivo objašnjavali da ne može uvijek “glavom kroz zid”.

-“Imali su debele živce za mene”- šali se Melani i dodaje kako je sad zrelija i ozbiljnija pa malo muka, čak štoviše, zadovoljstvo s njom sada ima raditi dodatne treninge i kondiciju doc.dr.sc. Petra Mandic Jelaska, trenerica koja ima inovativne treninge i od ljeta s Melani čini savršenu simbiozu za odličnu nogometnu priču. 

Da je nogometna zvijezda Hrvatske Melani i nije svjesna, “samo slijedim svoju intuiciju i radim što volim”, kazuje nogometašica koja ne planira daleko u budućnost, pa tako ni ne razmatra odlazak iz svoje zemlje i gradnju inozemne karijere. 

-“Kada dođe pravi trenutak i konkretne ponude onda ću razmišljati o tome, trenutno sam zadovoljna s tim gdje jesam. Ono na što sam sada fokusirana jest završiti sezonu s klubom među prve tri momčad .”- skromno će lijevo krilo “ŽNK Agram”

Neki će reći kako je nogomet muški sport i upitati “što je Melani sve ovo trebalo”, ali to su prema njenim riječima samo oni koji nisu nikada gledali pravu žensku nogometnu utakmicu jer jedino što nije jednako u 90 minuta suočavanja 22 žene na terenu su financije i posjećenost gledatelja. 

-“Curama koje se bave nogometom i onima koje se žele okušati u tom sportu svakako bih savjetovala da poput mene slijede svoju intuiciju, budu ustrajne i ne odustaju ma koliko to nekada teško bilo, jer često ni sami nismo svjesni koliko toga možemo postići i u biti dobri u onome što radimo”- zaključila je trenutno druga najbolja nogometašica u Hrvata. 

Foto: Privatna arhiva

 

 

Komentari
Prethodni članakUskrs pred vratima: Donirajte hranu za umirovljenike s minimalnim primanjima
Sljedeći članak24. Novogradiško Glazbeno Ljeto: ”I ovog kolovoza velike glazbene zvijezde”