Forum seniora SDP-a u povodu 1. listopada Dana starijih osoba u povodu današnjeg, Međunarodnog dana starijih osoba uputio je priopćenje u kojem se navodi:

Imamo pravo na dostojnu mirovinu

Svake godine 1. listopada – Međunarodni dan starijih osoba obilježava se u svijetu i u Hrvatskoj. Stariji ljudi trebaju ostati sastavni dio društva i aktivno sudjelovati u provedbi politike sredine u kojem žive. Obilježavanjem 1. listopada naglašava se potreba da se starijim osobama umanji osjećaj da su marginalizirani, izolirani i zaboravljeni. Zbog toga se i na razini Europske unije donose mjere kojima se umanjuje njihovog zapostavljanje i pomaže da ti svakome smisao života kao što je kao akcija Zaželi koja se provodi u suradnji s Europskom unijom. Takvih akcija i projekata potrebno je više i na različitim područjima od cjeloživotnog obrazovanja do rekreacije starijih osoba ali preduvjet svakog plana za povećanje kvalitete života starijih osoba je povećanje mirovina i sigurnosti mirovinskog sustava.

U tom cilju SDP je javnosti ali i Hrvatskoj Vladi predložio plan za povećanje mirovina koji se sastoji od 5 ostvarivih točaka:

  • Dodatno treće usklađivanje mirovina s rastom BDP-a
  • Zaustavljanje pada udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći
  • Trajni dodatak za dugogodišnji staž osiguranja povećanjem mirovina za 10% svima koji imaju više od 41 godine staža
  • Uvođenje socijalne mirovine svim osobama starijim od 66 godina za 50.000 građana.
  • Dodatak od 27% za osiguranike oba mirovinska stupa

Provođenjem ovoga plana uz povećanje mirovina ostvarili bismo strateške ciljeve Hrvatske kao socijalne države, osigurali dovršetak mirovinske reforme unaprijedili mirovinski sustav i osigurali socijalnu sigurnost za sve starije.

Forum seniora SDP-a Brodsko-posavske županije čestita svim starijim osobama u Županiji Međunarodni dan starijih osoba sa željom da taj dan provedu u krugu svojih obitelji ili prijatelja na najbolji mogući način, a kroz svoje aktivnosti nastojat će da se kvaliteta života naših sugrađana u trećoj životnoj dobi podigne na višu i humaniju razinu.

Naše mlađe sugrađane pozivamo obiđite svoje starije, obradujte ih ako ničim drugim onda barem svojim posjetom.

Predsjednica: Marica Došlić

Foto: cityportal.hr

Komentari
Prethodni članakDječji tjedan u Novoj Gradiški
Sljedeći članakOdržano 1. kulinarsko natjecanje u organizaciji Društva naša djeca Rešetari