Svake godine 12. svibnja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva kao sjećanje na dan rođenja Florence Nightingale (1820. – 1910.), britanske medicinske sestre, inače začetnice sestrinstva kao profesije koja ja postavila temelje modernog sestrinstva.. Ona je svojim pristupom i obukom medicinskih sestara postala prepoznatljiva pružajući zdravstvenu njegu vojnicima tijekom Krimskog rata (1853 – 1856.). U početku Krimskog rata smrtnost vojnika je iznosila oko 50%, no Florence je svojom organizacijom rada uspjela poboljšati zdravstvene prilike u vojsci i smanjila smrtnost na svega 2%.

Važnosti i požrtvovnosti medicinskih sestara/tehničara svjedočimo posebice ovih dana kada gotovo svakodnevno slušamo izvješća s prve linije obrane od virusa.

Na Dan sestrinstva zdravstveni profesionalci i javnost osvrnu na rad i zadaće medicinskih sestara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi čija je zdravstvena skrb nezamisliva bez medicinskih sestara i tehničara.

Glavna sestra u Općoj Bolnici Nova Gradiška, Pavica Jakovljević u ovoj struci radi već 36 godina, kako se odlučila ići tim putem i bi li što mijenjala rekla je:

-“Oduvijek me to privlačilo, empatija prema drugim ljudima, mogućnost da nekome pomognem. Mislim da je ta profesija zapravo našla mene. Da krenem ispočetka mislim da ne bi ništa mijenjala. Taj posao volim i radim s voljom, ali bude teških trenutaka kada vam bude dosta svega, ali dovoljna je jedna iskrica, jedan trenutak da se neki pacijent oporavio, da ste nekom pomogli, da se dijete rodilo i to vam izmami osmijeh na lice i daje volju da idemo dalje.”

Konstantna educiranja promijenila su percepciju o medicinskim sestrama kao educiranim stručnjakinjama, a promijenila se i uloga sestara danas u odnosu na nekad. Biti medicinska sestra nije samo posao, to je poziv. Svojim djelovanjem sudjeluju u ljudskim životima, a kako ističe sestra Pavica, emocije je jako teško isključiti.

-“Uvijek svojim sestrama i studentima koji prolaze kroz našu bolnicu znam reći, pokušajte kad odlazite zaboraviti ovaj dio, ali ne možemo. Na kraju dana preispitate se što ste danas učinili, jeste li mogli što učiniti bolje. Jednostavno se preispitujete i sve svoje probleme nosite kući.” – navela je Jakovljević

Međunarodni dan sestrinstva svim sestrama i tehničarima čestitao je i ravnatelj Opće bolnice, Josip Kolodziej:

-“Povodom današnjeg dana sestrinstva želim svim našim medicinskim sestrama i tehničarima sretan njihov dan uz zahvalu za njihov teški rad koji svakodnevno obavljaju u zdravstvenim ustanovama. Svi oni su u ovoj pandemiji koronavirusa u svim reorganizacijama rada, promjenama uvjeta rada možda podnijeli i najveći teret, stoga im se još jednom od srca zahvaljujem na njihovom trudu i radu u svom plemenitom zanimanju.

Čestitke povodom njihovog dana, svim medicinskim sestrama i tehničarima, žele i djelatnici Domaćeg radija Nova Gradiška.

Komentari
Prethodni članakDruštveni dom Nova Gradiška: U tijeku je masovno cijepljenje
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 18 novih pozitivnih osoba