Međunarodni dan nenasilja obilježava se danas, na dan rođenja Mahatme Gandija, jednog od vođa pokreta za nezavisnost Indije i začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora. 

“Sila je oružje slabih; nenasilje je oružje jakih” M.Gandhi

Nasilje je postalo sve veći problem u školama, osobito zadnjih godina. I dok neki smatraju da je zadirkivanje i zlostavljanje koje neka djeca doživljavaju u školama tipičan dio adolescentskog iskustva, povećanje stope samoubojstava i nasilja u školama dovelo je dužnosnike do toga da zauzmu čvrstu poziciju u borbi protiv nasilja. Ako ste i vi bili zadirkivani kao dijete ili se to možda nastavilo u srednjoj školi ili pak u odraslim godinama, Svjetski dan prevencije zlostavljanja privlači pozornost na vašu situaciju i situaciju drugih koji su doživjeli ovaj nevjerojatno teški i opasni dio mnogih dječjih života.

Povijest međunarodnog dana nenasilja

Nasilničko ponašanje postoji vjerojatno otkad postoji i čovjek, ali 2007. godine mladićima po imenu David Shepherd i Travis Price jednostavno je prisjelo. Naime, prvi dan škole učenik po imenu Jadrien Cota napravio je važnu pogrešku za jednog dječaka koji započinje školsku godinu. O kojoj se pogreški radi? Dječak je obukao ružičastu košulju. Nije dugo trebalo da grupa nasilnika primijeti boju njegove košulje i odmah ga počne zadirkivati. Promatrajući to, David i Travis odlučili su se zauzeti. Otišli su kući i kupili 50 ružičastih košulja i predali ih u školu sljedećeg dana, potičući sve da se zauzmu protiv zlostavljanja. Nije dugo trebalo da se takva praksa ustali i počne širiti diljem svijeta. 2008. godine Gordon Campbell, premijer britanske Kolumbije, proglasio je provincijski dan borbe protiv zlostavljanja. Borba protiv nasilja nastavila se širiti do 2012., kada su Ujedinjeni narodi uzeli ovu proslavu i pogurali ju jedan korak dalje, pretvarajući ju u kampanju protiv nasilničkog ponašanja na globalnoj razini.

Kako proslaviti svjetski dan nenasilja?

Tako da zauzmemo stav protiv nasilničkog ponašanja. Da razmislimo o svome ponašanju. Zadirkujemo li svoje suradnike, prijatelje, školske kolege? Možda je moguće da ono što vidimo kao neškodljivo u stvari netko drugi percipira kao štetno i zlonamjerno djelo. Pratimo li kako se zlostavljanje događa oko nas? Trebali bi ustati i reći nasilniku da se zaustavi. Trebali bi se informirati i objavljivati informacije o tome što se može dogoditi kao posljedica nasilničkog ponašanja i svakako slušati svoju djecu i prijatelje ako se žale kako su tretirani u školi, na poslu, u društvu. Nasilničko ponašanje je ozbiljan problem, a Svjetski dan prevencije zlostavljanja je naša prilika da se zauzmemo protiv njega i uklonimo ga.

Foto: Ilustracija

Komentari
Prethodni članakSvečano obilježen Međunarodni dan starijih osoba
Sljedeći članakPijan na autocesti