Međunarodni dan sestrinstva se pod sloganom “Sestrinski glas za zdrav život” obilježava 12. svibnja svake godine kao prigoda za podsjećanje na važnost i ulogu ovog zanimanja. Ujedinjeni narodi su 2012. godine definirali Ciljeve održivog razvoja koji uključuju tri dimenzije održivog razvoja – gospodarsku, socijalnu i okolišnu.

Medicinske sestre kao primarni davatelji zdravstvenih usluga imaju ključnu ulogu u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i utjecaj na socijalne odrednice zdravlja.

Među ciljevima s naglašenom ulogom medicinskih sestara nalazi se društvo bez siromaštva, budući da mu medicinske sestre, koje u radu s ranjivima i bespomoćnima imaju uvid u zdravstvene potrebe pojedinca izvan medicinskih dijagnoza, mogu značajno doprinijeti. Osim toga, medicinske sestre važne su u osiguravanju kvalitetne edukacije, jer provode edukaciju o promicanju zdravlja i prevenciji bolesti, ranom skriningu i detekciji bolesti.

Kad je riječ o osiguranju odgovarajućeg posla i ekonomskog rasta, medicinske sestre imaju ključnu ulogu u određivanju kvalitete, učinkovitosti i dostupnosti zdravstvene skrbi. U cilju koji teži smanjenju nejednakosti, naglašena uloga medicinske sestre je zagovaranje prava pacijenata i neprihvaćanje socioekonomskih razlika. Glas za zdravstvene potrebe svih ljudi bogato je naslijeđe sestrinske profesije. U zdravstvu većine zemalja svijeta medicinske sestre čine većinu kvalificiranog medicinskog osoblja pa time imaju i velike mogućnosti u borbi za zdravlje na ovom planetu.

Medicinskim sestrama i tehničarima koji su ovo zanimanje odabrali za svoj životni poziv, upućujemo iskrene čestitke, uz zahvalu za svu humanost, požrtvovnost i brigu usmjerenu prema drugima.

Komentari
Prethodni članakObavijest potrošačima na području naselja Adžamovci i Brđani
Sljedeći članakNG PLUS za nezaposlene: Donosimo informacije o besplatnim edukacijama