U većini županija nastava za maturante do sada se izvodila u školama, ali posljednja dva dana njihove nastavne godine mogla bi izgledati drugačije. Svim srednjim školama ministar obrazovanja Radovan Fuchs uputio je preporuku da se 24. i 25. svibnja nastava za maturante održi online, a da u škole dođu samo učenici kod kojih se mora provesti provjera znanja. Uputio je ravnatelje i da se dogovore s učenicima i roditeljima oko izbjegavanja većih okupljanja za maturante, sve kako bi tijekom državne mature što manji broj njih bio zaražen ili u samoizolaciji. Takva preporuka izazvala je revolt kod brojnih učenika, a jedan od njih je i maturant Prve riječke hrvatske gimnazije, Erik Haidinger, koji je ministru uputio otvoreno pismo. U nastavku ga prenosimo u cijelosti.

Poštovani ministre, još ‘poštovaniji’ Stožeraši i svi koji ste sudjelovali u ovoj suludoj i nelogičnoj odluci, kao učenik gimnazije i jedan apolitični i stranački neobojen mlad čovjek, postavit ću Vam nekoliko, zamislite, logičkih pitanja, a sva počinju ovako: ZAŠTO?

Zašto nam se, pod krinkom tobožnje brige za našu izlaznost na maturi, uzima zadnji komadić pozitive, zadnji komadić pripadnosti srednjoškolskom dobu života? Jeste li se brinuli o našem mentalnom zdravlju i našoj maturi u onim trenutcima kad ste odlučili ostaviti netaknuto i obujmom nesmanjeno gradivo generaciji koja je cijeli treći i pola četvrtog razreda provela u NEPRIRODNIM okolnostima? Podsjećam da to nije nikog pokolebalo da se u katalog NAKNADNO uvrsti i Kiklop, najkompleksniji hrvatski roman, što nam je sigurno bilo od velike pomoći.

Zašto se smijemo okupiti u nedjelju, ali ne u ponedjeljak i utorak i odakle istraživanja da je korona obiteljski i religiozni virus koji nedjelju voli provesti doma, a po tjednu radi punom parom?

Komentari
Prethodni članakJVP Nova Gradiška bogatija za novo vozilo
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 5 novih pozitivnih osoba