U organizaciji novogradiškog ogranka Matice hrvatske sinoć je održana tribina “Matica hrvatska i hrvatska tradicijska kultura”. O odnosu ova dva pojma i radu Matice hrvatske kroz povijest govorio je potpredsjednik Matice hrvatske dr. sc. Stipe Botica, redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

I ova je tribina organizirana u povodu obilježavanja “Mjeseca hrvatske knjige”, kaže Botica:

– Idemo ususret 175. obljetnici osnutka i djelovanja Matice hrvatske, pa je i ovo događanje upriličeno tim povodom. Vrijedni ogranci Matice hrvatske kao što je novogradiški i ovom tribinom žele dati svoj doprinos obilježavanju ove vrijedne obljetnice. Ovim predavanjem želio sam posjetitelje upoznati s poviješću Matice hrvatske kao najstarije kulturne institucije, te pokazati na koji je način hrvatska tradicijska kultura u Matici pronašla dobrog promotora i zaštitnika svega onoga što kulturološki ta tradicija znači. Sve ćemo to povezati u jednu cjelinu – kaže Botica.

Botica je sinoć kroz predavanje predstavio i svoju knjigu “Biblija i hrvatska tradicijska kultura”. Kako je istaknuo, Bibilija je odavno udomaćena u hrvatskoj sredini. Hrvati su je primili od samih početaka života na ovim prostorima, a svoj su život i običaje usuglasivali s biblijskim svjetonazorom pa je ona kao sveta i literarna knjiga silno utjecala na hrvatsku tradicijsku kulturu.

Nizom tvrdnji i primjera pri tome je pokazao da je hrvatska tradicijska kultura bezuvjetno ovisna o Bibliji – iz nje proizlazi i u njoj nalazi svoje prirodno uporište.

– Veliki je broj biblijskih perikopa koje su se ostvarile u životu i običajima Hrvata, u hrvatskim tradicijskim pjesmama, predajama, pričama, narodnoj mudrosti, narodnim vjerovanjima, odnosu prema svijetu i životu, svjetonazoru i svemu onome što čini tradicijsko – zaključio je autor.

Svojim glazbenim nastupom program su upotpunili članovi Hrvatske pjevačke skupine “Slavča” i učenici novogradiške Gimnazije.

 

no images were found

Komentari