Brodsko-posavska županija mora i može biti pokretač razvoja cijele Slavonije

Mario Vučinić iz Slavonskog Broda, diplomirani pravnik, oženjen, otac jednog djeteta – želi postati SDP-ov župan Brodsko-posavske županije.

1. Građanima se predstavljate sloganom i programom „Slavonija za život“. Zašto takvo ime? 

Slogan, odnosno naziv našeg programa, upućuje da Slavonija, pa tako i naša županija, većini naših sugrađana nije pogodno mjesto za život. Možemo se lagati, uvjeravati u suprotno, ali brojevi i vlastite oči ne lažu – ne iseljavaju se više samo mladi već i svi koji mogu naći posao izvan Hrvatske ili u razvijenijim dijelovima zemlje, plaće radnika su male, visoka je nezaposlenost, visoka je stopa siromaštva, vlada opća apatija…

2. Kakav je vaš program?

SDP-ov program vidi Brodsko-posavsku županiju kao pokretač razvoja cijele Slavonije. Naime, naša županija i njeno središte Slavonski Brod nalaze se na odličnom geografskom položaju s odličnom prometnom povezanošću, a što je primarna garancija gospodarskog razvoja. Gospodarski razvoj mora biti pokretač razvoja i ostalih sektora kao što su poljoprivreda, turizam, uslužne djelatnosti i ostalo.

Vladavina HDZ-a našoj županiji nije učinila ništa dobro. Nisu iskorišteni potencijali koje imamo. Prvenstveno, imamo prometnu povezanost kao malo koja županija, a godinama se nalazimo na začelju po razvijenosti u Hrvatskoj.

3. Zašto ste se opet kandidirali?

Motiv za moju kandidaturu je isti kao i prije osam godina, a stanje u našoj županiji je još gore. Želim sa svojim timom napraviti preduvjete za ostanak mladih i njihov povratak. Želim vratiti optimizam slavonskom selu, pokrenuti i potaknuti poduzetnike, a pametnim projektima oživiti poljoprivredu kako bi dala svoj maksimum.

4. Recite nam nešto o Vašoj zamjenici.

SDP-ova kandidatkinja za zamjenicu župana je Ivana Ribarić Majanović iz Rešetara – diplomirana inženjerka šumarstva zaposlena u struci, udana, majka jednog djeteta. Vlasnica je OPG-a i sa svojom obitelji bavi se ekološkom poljoprivredom, odnosno uzgojem lijeske. Svojim znanjem i pozitivnim iskustvima u području šumarstva i poljoprivrede dati će veliki doprinos u oživljavanju sela u našoj županiji.

5. Što biste promijenili u radu županijske uprave?

Županijska uprava osim što mora biti servis građanima, mora biti i podrška našim jedinicama lokalne samouprave. Na prvom mjestu mislim na naše općine. Naime, često naše općine nemaju financijske potencijale za pokretanje projekata ili za samo apliciranje na EU natječaje. Županija tu mora prva pomoći – i financijski i znanjem – pripremom projektne dokumentacije, apliciranjem i sl.

6. Kampanja je u završnoj fazi. Kakva su vaša očekivanja?

Petero je kandidata za župana i za očekivati je da će se odluka o izboru župana dogoditi u drugom krugu izbora. Očekujem da ću kao kandidat SDP-a ući u drugi krug, a na našim sugrađanima je da oluče: žele li kontinuitet lošeg vođenja županije ili žele dati priliku promjeni. Ja sam optimist i vjerujem u ovo drugo.

Izvor/Foto: SBOnline

Komentari
Prethodni članakSTOŽER CZ BPŽ: 54 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2
Sljedeći članakDanas i u utorak u kinu: Spirala straha: Novo poglavlje