U vrijeme dok još nije bilo popularnih i posvuda dostupnih božićnih zvijezda, naše su bake obožavale božićni kaktus (Epiphyllum truncatum). Još uvijek je taj kaktus čest ukras naših domova – posebno u vrijeme Božića kada raskošno cvate cvjetovima u crvenoj, ljubičastoj, narančastoj, žutoj, bijeloj i ružičastoj boji. Božić je davno iza nas, a jedan božićni kaktus jučer je procvao kod naše sugrađanke, Novogradiščanke Marije Španović.

Supruga je to poznatog novogradiškog boema i pjesnika Rade Španovića, poznatog čič’ Tone koji je umrlo prošle godine.

Kaže Marija, ne može vjerovati, ovaj cvijet je uvijek cvao za Božić. Ove godine ništa…i procvao je upravo jučer, uoči Radinog rođendana.

Da je živ proslavio bi danas svoj 79. rođendan, kaže Marija.

– Živjeli smo zajedno 40 godina u miru i ljubavi, nikada se nismo posvađali. Bio je moj Rade veliki ljubitelj ljudi i cvijeća, tih, samozatajan, s velikom voljom za životom. Uvijek je za svakoga imao lijepu riječ i govorio da u svakom zlu ima nešto dobro. Često je znao „razgovarati” s cvijećem, posebice s ovim kaktusom i evo, kao da ga je poslušao, procvao je za njegov rođendan – kaže.

Zahvalna je Marija Španović i članovima Književno likovnog društva Rešetari koji su mu, na nedavno održanoj godišnjoj skupštini, dodijelili posmrtno priznanje za 25 godina rada u društvu.

 

Komentari
Prethodni članakNajgledanija predstava u regiji “Đurologija” stiže u Dom Kulture
Sljedeći članakTužnih sedam godina sjećanja na radijskog mađioničara Rajka Aleksića, našeg prvog narodnog vođu ka slobodnom i neovisnom mediju!