Frizerska struka, ujedinjena pod okriljem Inicijative za uvođenje niže stope PDV-a od 13% na frizerske usluge, održala je protekli četvrtak miran prosvjed na zagrebačkom Markovom trgu, kako bi skrenuli pozornost na izazovnu situaciju u kojoj se nalaze.

Utjecaj porezne stope od 25% na frizersku struku prisutan je i prije korona epidemije, a s koronom frizeri su stjerani u kut, kažu. Zato traže smanjenje stope na 13% PDV-a kako bi opstali i napredovali, po uzoru na brojne EU zemlje, susjedne Slovenije koja ima stopu od 9,5%, Češke 10%, Irske 13,5%, Cipra 5%, Poljske 8%, Nizozemske 9%…

Frizerka i vlasnica salona Fancy, Marija Gelenčir rekla nam je ima li prosvjed smisla:

– Itekako ima smisla i velikog značaja za struku obzirom da smo mi uslužna djelatnost, naš alat su naše ruke. To znači da nemamo ulazne robe iz koje možemo izbijati PDV, ta stavka od 25 % je ogroman namet za nas frizere. Ograničeni smo u bitnim stavkama poput ulaganja u prostor, zapošljavanja, razvoja salona kao i dostojne plaće djelatnicima. Meni je osobno cilj da radnici imaju plaću dostojnu znanja,jer  napreduju iz godine u godinu i zaslužuju dostojnu plaću. Problem je iseljavanja mladih, svi težimo većim primanjima no uz velika davanja državi mi smo jako ograničeni. Kada se uspoređujemo sa Slovencima, koji su se izborili za 9,5 %, Česi su uspjeli smanjiti stopu PDV-a na frizerske i brijačke usluge s 21 na 10 posto, krajnje je vrijeme da se i frizeri u Hrvatskoj izbore za tako nešto, – rekla nam je frizerka Gelenčir.

Podsjetimo, frizeri su tijekom lock-downa bili među najpogođenijim zanimanjima zbog nemogućnosti pružanja usluga. Nakon popuštanja epidemioloških mjera, upravo je njima nametnut rigorozan način rada koji su, čini se, u potpunosti ispoštovali jer je upravo među frizerima i njihovim mušterijama najniža stopa zaraze koronavirusom.

– Uvijek pokušavam biti pozitivna i smirena, imali smo situacija gdje je postojala mogućnost samoizolacije no hvala Bogu nije došlo do toga. Samoizolacija je veliki problem, strahujem od zatvaranja, kao i svi obrtnici jer to nije mala stvar. Po nekoj statistici, frizeri dnevno izdvajaju od 50 do 100 kuna dnevno za dezinfekcijska sredstva, što je dodatan teret za poslovanje. Volja, stras, edukacije i dostizanje kvalitete moj su cilj. Ove godine su bili webinari, nažalost nismo imali edukacije uživo, što nam jako nedostaje, – naglašava Marija.

Kada su američku spisateljicu, scenaristicu i novinarku Noru Ephron upitali što je najviše utjecalo na to da žene izgledaju jednako dobro u 30-ima, 40-ima i 50-ima, odgovorila je kako za to nisu zaslužne ni feministkinje, ni tjelovježba, nego – frizeri.

Salon Fancy može se pohvaliti besprijekornom uslugom kad je njega kose u pitanju, traje već više od deset godina, a danas predstavlja sinonim za vrhunsku kvalitetu. Vjerojatno je sasvim suvišno naglašavati kako stiliziranje kose svakoj ženi predstavlja jedan nevjerojatno intiman čin za koju je potrebna osoba od velikog povjerenja. Kreativan tim koji broji dvije samostalne frizerke, dvije mlade frizerke, asistenticu i dvije praktikantice, na čelu s vlasnicom salona, konstantno razvija nove tehnike šišanja, bojenja i njege kose.

– Jako me veseli izrada svečanih frizura, to je jedan bitan prihod bez velikih ulaganja, nadam se da će iduća godina biti puna zakazanih svatova i svečanih frizura, ove godine je bio značajno manji broj svatovskih frizura, – napominje.

– Mladima nedostaje motivacije, to smanjenje PDV-a bi nam omogućilo ulaganje u mlade frizere, no najvažnija je volja. Frizer je prekrasna struka, mene ispunjava kao osobu raditi i razveseliti naše klijente. Frizer je u jednu ruku umjetnik i kreativac. Struka je specifična jer je nastao bum uz društvene mreže, morate biti osviješteni i konstantno u trendu. Zahtjeva puno truda, praćenja i naravno edukacija. U Hrvatskoj je nizak standard frizerske struke. Kad naši ljudi koji su otišli van dođu u salon svi nam kažu isto, tamo je puno skuplje, a usluga je loša. Malo smo se osvijestili koliko smo ljudima bitni nakon ponovnog otvaranja salona u svibnju, i to nam je dalo dodatan vjetar u leđa, – zaključuje naša sugovornica.

Uvijek u potrazi za novim znanjima, vještinama, frizurama tim Fancy salona redovno je na izvorima novih frizerskih postignuća i trendova.

 

Komentari
Prethodni članakTRAŽIŠ POSAO?! Raznolika ponuda poslova na području županije…
Sljedeći članakNG PLUS za nezaposlene: Kuhari edukaciju priveli kraju, donosimo dojmove…