Sveta Lucija u narodu se štuje kao zaštitnica slijepih i slabovidnih te općenito onih koji su oboljeli od bolesti očiju te onih koji pate od grlobolje i krvarenja. Nju se smatra i zaštitnicom pisaca, seljaka, sedlara i trgovaca, kovača i drugih. Štuje se 13. prosinca, običaj je da se prati i zapisuje vrijeme kroz 12 dana od Lucije do Božića. Pučka predaja kaže da će sljedeće godine biti u pojedinom mjesecu takvo vrijeme, kakvo je u odgovarajući dan od Lucije do Božića. Na njen dan također se sije pšenica simbol života kod kršćana, a roditelji djeci od bundeve prate „baba lucu”.

Legenda kaže, da se za svetu Luciju također darivaju djeca, stoga su u „Slavonskom dućanu” u Novoj Gradiški odlučili u goste pozvati i počastiti mališane Dječjeg vrtića „Maslačak” s njihovim odgojiteljicama Romanom Markolović i Marijanom Matijašević.

Čuli su priču o svetoj Luciji, malo i zapjevali, ali se i osladili-

– Spojili smo ugodno s korisnim, malo se prošetali, vidjeli kako je u „Slavonskom dućanu”. Naravno da naša djeca znaju tko je sveta Lucija, bio im je i sveti Nikola, a sada se pripremamo za dolazak Djeda božićnjaka. Ne damo se smesti i koroni ne otvaramo vrata – kaže odgojitelica Romana Markolović.

 

Komentari
Prethodni članakCrveni križ Nova Gradiška: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi
Sljedeći članakU Okučanima mještane darivali uz svetu Luciju: Pšenica kao simbol novog života