Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964., kada je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik SAD-a, taj datum proglasio Danom bijelog štapa.

U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako naša zemlja priključila mnogobrojnim državama u kojima je ovaj događaj postao prigoda da se najšira javnost upozna s problematikom slijepih osoba.

S problematikom slijepih osoba svakodnevno se bave u Udruzi slijepih Nova Gradiška, stoga su uoči Međunarodnog dana bijelog štapa članovi zajedno sa predsjednicom Udruge Manuelom Kumić danas u svoje prostorije ugostili treći “D” razred novogradiške Osnovne škole “Mato Lovrak” i njihovu učiteljicu Bojanu Kvakić. Kroz radionicu i razne interaktivne sadržaje voditeljice Manuela Kumić i Vlatka Peterlik Vasiljević ukazivale su mladim posjetiteljima na prava i mogućnosti slijepih i slabovidnih osoba.

-“Cilj ove radionice i današnjeg druženja bio je upoznati djecu bez ikakvih teškoća s mogućnostima slijepih i slabovidnih osoba”, kazala je predsjednica Udruge slijepih Nova Gradiška Manuela Kumić

Na radionici učenicima je prezentirana orijentacija i mobilitet slijepih i slabovidnih osoba pomoću bijelog štapa, imali su prilike isprobati taktilne društvene igre kao što su “Domino” ili “Čovječe ne ljuti se”. Djeca su se na radionici i prvi put susrela s Brailleovim pismom, te govornim pomagalima s kojima se služe članovi Udruge slijepih poput govornog toplomjera, govornog tlakomjera ili govornog prepoznavača boja. Uz to učenicima je predstavljeno i povećalo koje olakšava svakodnevno čitanje i pisanje zadaća učenicima slabijeg vida.

Iz Udruge slijepih redovito se trude i rušiti stereotipe i predrasude koji vladaju prema osobama s poteškoćama.

-“To uvijek treba krenuti od što ranije dobi, u djeci rušiti predrasude i stereotipe i razvijati toleranciju”, poručila je predsjednica Udruge

Veliku zahvalu uputile su djelatnice Udruge slijepih svojoj nekadašnjoj suradnici, sada učiteljici, Bojani Kvakić, jer uspijeva svoje znanje stečeno u Udruzi prenijeti na svoje učenike.

Učenici i članovi Udruge slijepih jedni druge odlično su prihvatili, jedni druge podržavali u igrama, učili novim vještinama. Članovi Udruge slijepih oduševljeni su bili svojim malim posjetiteljima kojima su čak pripremili i zakusku, te se vesele novim posjetiteljima u svoje prostorije. S druge strane su učenici trećeg razreda doživjeli jedno novo iskustvo koje će im svakako promijeniti pogled i podići svijest i empatiju prema slijepim i slabovidnim osobama.

no images were found

Komentari
Prethodni članakU sudaru s školskim autobusom poginuo vozač osobnog automobila
Sljedeći članakNovi početak novogradiške bolnice: Nabavljaju se novi uređaji i oprema, do kraja godine stiže i novi CT /foto