Prema posljednjim podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u studenom 2022. godine, evidentirano je 244 092 korisnika doplatka za djecu i to za ukupno 125 613 djece. Oni su u prosincu, ovisno o dohotku po članu kućanstva, od HZMO-a dobili od 26,49 do 72,09 eura.

Skoro 70.000 ljudi u nepuna dva tjedna potpisalo je peticiju kojom se traži da dječji doplatak ubuduće primaju sva djeca i da to prestane biti socijalna kategorija. Također, traže da on bude puno veći nego što je do sada. Akciju je pokrenula Tea Franjčić, majka šestero djece, koja se prije godinu i pol iz Zagreba preselila u slovenski Mursku Sobotu, gdje joj klinci primaju ukupno 850 eura dječjeg doplatka, a u Hrvatskoj bi primali triput manje, piše Slobodna Dalmacija.

“Priča se nevjerojatno zakotrljala, odaziv je ogroman, nema tko me nije zvao. Sad su se javili i političari, razne stranke nas kontaktiraju, a dobila sam poziv i da u idući petak dođem u Vladin Ured za demografiju i mlade, gdje će mene i još nekolicinu predstavnika inicijative primiti državna tajnica Željka Josić”, poručila je za Slobodnu Dalmaciju.

Ona i još 70 tisuća potpisnika peticije traže ukidanje cenzura, zalažu se i da fiksni dječji doplatak u iznosu od 100 eura mjesečno prima svako dijete, te da djeca s poteškoćama u razvoju od 150 do 200 eura mjesečno.

Komentari
Prethodni članakPolicija poziva: Građani, pridružite nam se i podržite dragovoljnu predaju oružja!
Sljedeći članakČlanice novogradiške Udruge „Pozitiva” održale godišnju skupštinu, u novu godinu kreću s novim snagama