Ako ste jedni od onih koji jedva čekaju kavu nakon pijanstva, moramo vas razočarati.

Bez obzira na to jeste li popili čašicu, dvije ili ste pretjerali prošli večer, kava ujutro nije od velike koristi, tvrdi istraživanje.

Iako se često (možda neki i upravo sad) nadamo da će jedna šalica rabuđujućeg napitka pomoći da se otrijeznimo, ona zapravo nema veliki utjecaj na naše kognitivne sposobnosti. Profesor Tony Moss of na londonskom South Bank Universityju tvrdi da kava ni na koji način ne smanjuje količinu alkohola u krvi.

U emisiji Food Unwrapped na programu Channel 4’s otkrio je da ćete se možda osjećati više budni, ali koordinacija vaših očiju i ruku kao i ostale motoričke sposobnosti ostat će ‘usporene’ pod utjecajem alkohola.

Zaključak istraživanja bio je da je “jedina stvar, koja nas može otrijezniti, vrijeme.” Dodao je da treba otprilike tri sata da tijelo razgradi jednu čašu vina, a za pivu mu je dovoljno dva sata.

Stoga oni koji su pogledali malo dublje u čašu sinoć, dobro se naspavajte do popodne. A svi vi koji ćete uz alkohol slaviti večeras, osim savjeta da ne pretjerujete, javite poslodavcu sutra da ćete kasniti, jer kako smo ustanovili, kava neće pomoći, treba nam dobar san. Ako itko nakon večerašnje utakmice bude lud da spava…

Foto:Ilustracija 

Komentari
Prethodni članakZapočeli radovi na energetskoj obnovi škole vrijednosti 2,2 milijuna kuna
Sljedeći članakU Specijalnoj bolnici Sveti Rafael Strmac održan prvi “FRUP FESTIVAL”