Okrugli stol dio je projekta “Suradnja za uspjeh 3”, koji se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i to putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Vrijednost ovoga projekta je 1.693.623,86 kuna te je u cijelosti riječ o bespovratnim sredstvima Europske unije.

‘Kako biti zaposlen danas i u budućnosti?’ naziv je Okruglog stola danas održanog u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici, a kojemu je prvenstveni cilj bio osvijestiti nezaposlene ranjive skupine društva o mogućnostima korištenja europskih potpora za njihovu edukaciju, a samim time i veću zapošljivost na tržištu rada. 

Okrugli stol dio je projekta “Suradnja za uspjeh 3”, koji se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i to putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Vrijednost ovoga projekta je 1.693.623,86 kuna te je u cijelosti riječ o bespovratnim sredstvima Europske unije. Nositelj projekta je Centar za razvoj Brodsko-posavske županije, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija i Udruga Vrapčići.

–  Okruglim stolom cilj je podignuti javnost na razinu interesa za rješavanje problema nezaposlenosti. Tu svoju značajnu ulogu igraju Lokalna partnerstva za zapošljavanje koja postoje dugi niz godina i koja su okrenuta provedbi razvojnih projekata na području zapošljavanja, socijalnog uključivanja i obrazovanja i to kroz činjenicu da je riječ o partnerstvu lokalnih tvrtki i javnih ustanova i institucija preko kojih se uspostavlja povezanost između poslodavaca i tržišta rada. – istaknuo je Robert Babić, viši savjetnik i stručnjak za tržište rada koji je bio današnji moderator rasprave. 

Suradnja za uspjeh 3 projekt je kojim se mogućnost zapošljavanja nudi posebno ranjivim skupinama. – Projekt je pomoć za zapošljavanje i samozapošljavanje. Tu je potrebno ljude educirati s obzirom na to da je tržište rada vrlo aktivno i da se trendovi mijenjaju te da se bez cjeloživotnog učenja ne može postići napredak u karijeri niti u zapošljavanju – istaknuo je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koji je, govoreći danas na Okruglom stolu, istaknuo kako je dodatna prednost “Suradnje za uspjeh” činjenica da se financijska sredstva s državne spuštaju na lokalnu razinu. 

To da je projekt rezultat kontinuiranog napora Brodsko-posavske županije u rješavanju pitanja nezaposlenosti s kojom se bore već dulji niz godina, istaknula je i Mirela Brechelmaher, iz Centra za razvoj Brodsko-posavske županije. Kroz njega se zapravo, dodala je, ispunjavaju potrebe onih koji žele podići svoju zapošljivost na tržištu rada. Jedna od onih skupina koja je prošla kroz ovaj projekt jesu žene educirane za zanimanje njegovatelja, a od kojih većina planira pokrenuti poduzetništvo kroz brigu za stare i nemoćne dok tek manji dio njih kani otići u inozemstvo.

U okviru projekta provođene su i edukacije za članove partnerstva. – U prvom redu to su bile aktivnosti usmjerene, neću reći na osobni razvoj, nego na ono što će doprinijeti poslodavcu kod kojeg naši predstavnici rade, tako da smo za njih ciljano organizirali takvu edukaciju. A sve u cilju boljeg rada Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, jer nas sada čeka izrada nove županijske razvojne strategije koja će se zvati “Plan razvoja Brodsko-posavske županije 2021.-2027.”, a gdje očekujemo, na tragu svega što nam se događa i po pitanju demografije i konstantnog pada nezaposlenosti, da ćemo osmisliti one mjere koje će gradovi, županija i općine provoditi i sufinancirati kako bi se ljudi prekvalificirali i unaprijedili svoje znanje te tako udovoljili potrebama tržišta – kazala je Brechelmaher.

Tijekom provođenja projekta obavljeno je i ispitivanje tržišta kojemu je cilj bio doznati što nezaposleni vide kao osnovni problem te što je po njima potrebno učiniti kako bi se problem nezaposlenosti sveo na što manju moguću mjeru. Većina ih je, kazala je Olgica Klepač, znanstvenica iz područja sociologije, kao problem istaknula zapošljavanje ‘preko veze’, problem zapošljavanja starijih, posebice žena, dok su kao pozitivan primjer isticali mjere Zavoda za zapošljavanje. 

Jedni od onih koji su sudjelovali u edukacijama održanim u sklopu “Suradnje za uspjeh 3″ je i Udruga Regoč koja je dobila sredstva za edukaciju i poticanje na uključivanje na tržište rada teško zapošljive osobe i osobe s intelektualnim teškoćama. – Organizirali smo različite radionice te smo odradili i dio koji se odnosi na mogućnosti samozapošljavanja ove kategorije. Mislim da je lokalno partnerstvo za zapošljavanje prava stvar koja otvara mogućnost umrežavanja mnogih dionika u Brodsko-posavskoj županiji kojima je u interesu i da se povežu i da zajedno rade i da nađu partnere na projektima, a samim time pomažemo i zajednici – istaknula je Mirjana Jakovčev koja je i dopredsjednica Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, dodavši ovom prilikom kako će jedan od ciljeva u idućem razdoblju, biti uključivanje većeg broja poslodavaca. 

Projekt „Suradnja za uspjeh 3” financira se iz Europskog socijalnog fonda putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Vrijednost projekta je 1.693.623,86 kuna, a toliko iznose i bespovratna sredstva odnosno EU potpora.

Izvor/foto: SBplus

Komentari
Prethodni članakStožer civilne zaštite Brodsko posavske županije: Situacija je ozbiljna, no nema mjesta panici
Sljedeći članakMaškare iz Dječjeg vrtića Čarobni svijet posjetile načelnika