Razvijanje prometne i društvene infrastrukture od velike je važnosti za svaku općinu, mjesto i grad. Znaju to i u Općini Dragalić u kojoj su završili brojne projekte upravo u tom segmentu.

Načelnik općine Zvonimir Karlik izdvojio je neke od projekata, te rekao:

-“U proteklom razdoblju dosta smo uložili u projekte prometne i društvene infrastrukture. Ulaganja su to koja, između ostalog, podižu sigurnost svih sudionika u prometu, sigurnost naših školaraca, a to nam je iznimno važno.”

U suradnji sa Županijskom upravom za ceste rekonstruirana je Ulica hrvatskih branitelja u Dragaliću i postavljeno konkavno ogledalo na križanju s Ulicom kralja Tomislava, s ciljem povećanja sigurnosti sudionika u prometu.

Izgrađene su autobusne čekaonice na stajalištima u naseljima Mašić i Poljane. Investicija je financirana u cijelosti iz općinskog proračuna kako za nabavku 3 autobusna stajališta, tako i za postavljanje u iznosu od 76.490,63 kn.

Za sigurnost školske djece i pješaka općenito postavljen je pješački semafor ispred OŠ Dragalić za što je iz proračuna izdvojeno 55.186,70 kn.

Vrijedna investicija učinjena je i u vidu moderniziranja rasvjete. Tako je u svih 6 naselja Općine stara rasvjeta zamijenjena s novom LED rasvjetom. Uz županijsku cestu kroz naselja Mašić i Medari dodana su nova rasvjetna tijela na svakih 30 metara. Novom LED rasvjetom postignute velike uštede u općinskom proračunu, a zbog boljeg osvjetljenja podignuta je i sigurnost u prometu. Vrijednost investicije je 446.893,24 kn.

-“Na godišnjoj razini prihodujemo između 85 i 90 tisuća kuna komunalne naknade. Mi smo tu naknadu trošili za plaćanje samih troškova javne rasvjete plus još nekakvih 20-ak tisuća kuna za održavanje. Mi sljedećih 7 godina nemamo održavanja jer je u jamstvenom roku. Cijena električne energije javne rasvjete u godini dana bila nam je negdje na 75 do 80 tisuća kuna, a s ovim promjenama sada smo na oko 45.000 kn.” naveo je Karlik

Izgrađena je lokalna nerazvrstana cesta naselja Mašić, a u četverogodišnjem razdoblju iz proračunskih sredstava uloženo je 1.706.444,20 kn na saniranje poljskih puteva i održavanje kanalskih mreža.

Tijekom 2020. u sanaciju društvenog doma u Mašiću iz općinskog proračuna uloženo je 81.506,80 kn. Tako su postavljene nove keramičke pločice na pozornici, stepeništu i sanitarnim čvorovima te u prostoru kuhinje, postavljen je i novi kuhinjski sudoper i nabavljeno posuđe za 100 osoba.

-“Društveni život je važan i mislim da će ovaj obnovljeni dom dobro doći za održavanje raznih manifestacija. Isto tako dobro će služiti i našim žiteljima i udrugama koje podupiremo. Tako smo u proteklom razdoblju uložili 135.000 kn za financiranje rada kulturno umjetničkih društava, Udruge “Trobojnica Tkanica”, za razvoj sporta i slično.” – dodao je načelnik Karlik

Ulagalo se i u DVD Dragalić, izgradnja vatrogasnog spremišta financirana je s 149.819,08 kn, a za opremanje DVD-a u 4 godine uloženo je 295.000 kn.

Komentari
Prethodni članakUdruga Studio B: Kampanja promicanja nenasilja
Sljedeći članak56 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji, dvije osobe preminule od COVID-19