Članovi Kulturno umjetničke udruge „Marijan Lanosović” iz Orubice svojim objavama i djelovanjem već dugi niz godina pokazuju da itekako vode računa o svojoj baštini i običajima i nastoje ih prenijeti i na mlade naraštaje. Nedavno su nastupili i na tradicionalnoj manifestaciji „Đakovačkim vezovima”, na Izboru za najbolje nošeno ruho Slavonije Baranje i Srijema.

– Poizvlačilo se najstarije i najizvornije što imamo od orubičke nošnje. Naše dvi Orubičanke će danas proparadirat na reviji u Đakovu, jedna divojka, naša Ines i jedna snašo, naša Ivana.

Uz vrsne spremalje dojam je više nego odličan. Obnoviti lopar, obnovito brenovanje pod šamiju, ma ko’ da su došle iz nekog davnog vrimena! Orubica i dalje živi! Ljubav prema zavičaju, tradiciji i svojim korijenima je zbilja posebna. Tako smo i mi večeras posebno ispunjeni našim orubičkim ponosom i prkosom. Veliko hvala Ines i Ivani.

Ivana i Ines su našu Orubicu zaista prodičile i predstavljanjem nošnji svojih predaka pokazale da Orubica živi. Obje su zamjećene, pohvaljene od glave do pete, komentari struke su zaista, zaista pozitivni. Starovirske rubine, pregače, obnovljena oglavlja, nošnje tip-top uređene, sprema prva liga…ne treba više nabrajati! Ono što nam je poseban ponos, to je prvo mjesto koje je osvojila Ivana u kategoriji „snaša”.

Ali zaista, za nas su obje pobjednice. Obje su zaslužile našu podršku i zahvalnost jer su s ljubavlju predstavile svoje selo i bile spremne na ovaj pothvat.

Naravno, hvala i svoj logističkoj podršci i spremaljama bez kojih ovo ne bi bilo ovako uspješno.Zajedničkim nastojanjem lakše dolazimo do željena cilja – ističu Orubičani.

 

Komentari
Prethodni članakPodaci Popisa pokazali: Raste broj razvoda i samačkih kućanstava
Sljedeći članakAuro Domus je vodeći hrvatski centar zlata i usluga: „Naše poslovnice najbrži su put do gotovine“