U sklopu 10. Tjedna psihologije u Hrvatskoj sinoć je mr. Ljiljana Lukačević, spec. kliničke psihologije u Domu hrvatskih branitelja održala tribinu “Stres naš svakidašnji” za članice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Tjedan se obilježava već jedno desetljeće u mjesecu veljači diljem Republike Hrvatske. Cilje je skrenuti pozornost sugrađana na područje psihologije i sve mogućnosti koje nudi. U samim početcima pokretanja akcije interes građana je bio malen, a s godinama je javnost bolje upoznata s tematikom i samim tim psihologija kao moguće rješavanje problema više nije tabu. Velik doprinos dome dali su psiholozi na u svojim lokalnim zajednicama koji su svoj rad okrenuli široj populaciji i samim tim postali dostupniji.

Ministarstvo hrvatskih branitelja već dugo radi na zdravstvenim programima prevencije bolesti, a pogotovo onih mentalnih, ne samo kod hrvatskih branitelja nego i kod članova njihovih obitelji. Novogradiški Tim je kroz više od dva desetljeća znatno doprinjeo brizi o zdravlju hrvatskih branitelja i stradalnika i kao takvi prepoznati su kao osobe kod kojih se i izvan njihovog radnog vremena svi koji su u potrebi mogu slobodno obratiti. Lukačević je kao voditeljica Tima za psihosocijalnu pomoć sudionicima i stradalnicima Domovinskog rata Nova Gradiška svojem sveobuhvatnom radu dodala još jedno zanimljivo i korisno predavanje.

Brojne okupljene članice Udruge udovica s novogradiškog područja i šire imale su priliku saznati kako se nositi s svakodnevnim stresom te uz primjere iz života naučiti pronaći vrijeme za sebe. Ratne udovice su jedna od rizičnih skupina kada su u pitanju oboljevanja od stresa, od smrti supružnika do brige o djeci u jednoroditeljskim obiteljima.

Komentari
Prethodni članakVeselo i raspjevano: Dječji maskenbal u Novoj Kapeli / photo
Sljedeći članakVečeras otvorenje izložbe fotografija našeg sugrađanina Gorana Dorića