Magistrica ilustracije Kristina Penava održala je radionicu s mališanima povodom Ljeta u knjižnici; Veliki je mali svijet. U još jednoj organiziranoj radionici na Dječjem odjelu Gradske knjižnice mališani su se dobro zabavili izrađujući brodiće kao i čitajući slikovnicu “Veliki je mali svijet”.

Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Nova Gradiška održala 7. radionica u sklopu manifestacije „Ljeto u knjižnici“ pod nazivom „Ljeto u knjižnici s Kristinom Penava“ koju je osmislila, priredila i moderirala knjižničarska suradnica Mirjana Pranjić. Kako se iz naziva radionice da iščitati radi se ovdje o dolasku mlade i uspješne magistrice ilustracije Kristine Penava čiju su slikovnicu ”Veliki je mali svijet” interpretirali: Maja Štefanac, Klara Ivanišević i Fran Ruškan. Sudionici su u interaktivnom razgovoru s autoricom iznijeli svoja zapažanja i postavljali pitanja. Nakon toga su napisali na papiriće koji bi predmet voljeli imati kada bi se poput Maka (lik iz slikovnice) našli sami na nekom mjestu i uz koga bi vezali taj predmet; tu uspomenu, zatim su papiriće stavili u „Brod uspomena“ (za Knjižnicu izradila Kristina Tovarić). Moderatorica Mirjana Pranjić je demonstrirala izradu brodića koje su djeca nakon izrade i oslikavanja porinula u improvizirano more na njihovu prvu plovidbu.
Pored slikovnice ”Veliki je mali svijet” koja je nastala kao rezultat diplomskog rada, Kristina je još izdala i autorsku umjetničku knjigu ”Ut pictura poesis”, za koju joj je dodijeljena Dekaničina nagrada te slikovnicu za djecu ”Savršeni dar”. Priče iz istih se pričaju u kazalištu Mala scena u interpretaciji kazališne i filmske glumice Buge Marije Šimić. Teme slikovnica su životne, kako kaže autorica inspiraciju dobiva odasvud, npr. knjige koju je pročitala, pjesme koju je čula, filma koji je pogledala, od drugih umjetnika i sl. Ilustrirala je izdanja i drugih autora kao što su : „Gdje se skrila Lina“ Jelene Pervan te „Will“ Sandre Vulin. Na 9. CEE Animation Forumu; u kategoriji Rising Stars (namijenjenoj projektima kratkometražnih studentskih filmova) predstavila se s filmom u razvoju The Perfect Gift. Surađuje s brojnim nakladnim kućama u kojima ilustrira brojne čitanke, vježbenice i duplerice. Naravno, ne ostaje sve na tome, Kristina nam je obećala kako će s prvom novom slikovnicom ponovo posjetiti našu Knjižnicu, čemu se jako veselimo.

-” Ovo je bila sedma po redu radionica Ljeta u knjižnici. Djeca koja su citala sliko vnicu Veliki je mali svijet od autorice Kristine Penava: KLARA IVANIŠEVIĆ, FRAN RUŠKAN, ŠTEFANAC MAJA. Morskog kita je nacrtala ŠTEFANAC MAJA, pleteni brod od siblja izradila je Kristina Tovarić,” – Mirjana Pranjić.

Suradnik pri metodičkoj obradi teksa: Daliborka Bilogrević, prof.hrv.jezika.

Tekst: Mirjana Pranjić
Foto: Anka Višić

 

 

 

 

Komentari
Prethodni članakTražiš posao?! Evo što se nudi na području županije..
Sljedeći članakNavala osmaša na obrtničke škole