U noći 24./25. ožujka (subota/nedjelja) započelo je ljetno računanje vremena, što znači da za većinu vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju.

Za vrijeme ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, a izuzetak su mopedi i motocikli na kojima tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika, sve je više vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, radi čega se vozačima ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom savjetuje da veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

Osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, vozače mopeda i motocikala policija dodatno podsjeća na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Biciklisti, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci,  ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti.

Obzirom na trenutne vremenske prilike, policija apelira na sudionike u prometu da budu oprezni, te vožnju prilagode uvjetima i stanju na cestama.  Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju i ovaj vikend sa pojačanim kontrolama u prometu, te podsjećaju na obvezu poštivanja prometnih propisa.

Izvor: PU Brodsko posavska

Foto: 

 

Komentari
Prethodni članakStaro Petrovo Selo: Jedanaesti župni Križni put
Sljedeći članakKarate klub Nova Gradiška nastupio na jakom turniru devet država u Banja Luci