Kako Slavonija zna čuvati svoju povijest, običaje i kulturu, pokazali su domaćini i gosti još jedne Smotre folklora “Slavonac sam i time se ponosim” održane jučer u Rešetarima.

Organizatori, članovi Kulturno umjetničkog društva “Rešetari” i ovoga su se puta pokazali kao uspješni domaćini, a ugostili su kulturno umjetnička društva sa šireg novogradiškog područja. Uz domaćine, članove folklorne, tamburaške i ženske pjevačke skupine KUD-a “Rešetari” te polaznike Škole tambure, posjetiteljima su se predstavila kulturno umjetnička društva “Dragalić”, “Starča” Gornji Bogićevci, “Drežnik”, “Hrvatska seljačka sloga” Opatovac, Hrvatska kulturno umjetnička udruga “Trenk” iz Nove Gradiške i dječja folklorna skupina Osnovne škole “Ante Starčevića” iz Rešetara.

– Neka požive običaji koji se polako zaboravljaju kako bi kroz njih sačuvali svoj identitet i na mlade prenijeli bogatstvo kulture koje smo naslijedili od svojih predaka. Stoga, neka i ove godine u Rešetarima ponovno krene pocikivanje snaša i pjesma bećara, kako ono kažu “Tamburanje i ašikovanje, to mi Bože dodijat ne može”. Drago nam je što smo okupili prijateljska društva, zajedno se družili, a vjerujem da će i naši gosti i posjetitelji ponijeti samo lijepe uspomene i s ove smotre. Ponovno smo pokrenuli rad društva, volje, želje i entuzijazma nam ne nedostaje. Pokrenuli smo i Školu tambure, sve kako bi osigurali budućnost društva i na mlade prenijeli bogatu tradiciju i baštinu. Kulturno umjetničko društvo “Rešetari” ima dugu tradiciju postojanja, iza nas je niz uvježbanih koreografija, plesačkog, sviračkog i pjevačkog iskustva, tu je i bogat fundus nošnji, stoga bi šteta bilo ne iskoristiti sve potencijale koje imamo. Svaki novi član je dobrodošao, rad u društvu je nešto posebno. Tu su druženja, putovanja, nezaboravne uspomene. Hvala svima koji nam pomažu, posebice Općini Rešetari i svim sponzorima – kaže Alojz Madžarević, predsjednik Kulturno umjetničkog društva “Rešetari”.

– Općina Rešetari kontinuirano pomaže rad svih udruga i društava s područja općine, pa tako i Kulturno umjetničkog društva “Rešetari”. Drago nam je da njeguju tradiciju, okupljaju mlade i nešto starije članove, nastojat ćemo im biti potpora u svim njihovim daljnjim aktivnostima. Ovog vikenda imali smo nekoliko događanja u općini, veliki koncert “Parnog valjka” i gostiju, 26. likovnu koloniju “Petrović” i ovu veliku smotru folklora koja je okupila društva s novogradiškog područja. Program se izvodi na velikoj ljetnoj pozornici koju smo nedavno uredili, stoga ćemo tijekom ljeta na ovom prostoru organizirati još nekoliko događanja. Uglavnom, sretni smo što imamo i bogat kulturni život u općini i stoga ćemo i dalje biti potpora svima onima koji žele raditi na korist ukupnog društvenog života u općini – dodaje načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Smotra je i ovoga puta ispunila sva očekivanja. Puno pjesme, plesa, narodnih običaja i nošnji oduševili su posjetitelje, a druženje je nastavljeno i nakon službenog završetka smotre.

Komentari
Prethodni članakPrekrasna atmosfera i odlična zabava obilježili još jednu tradicionalnu “Vrtnu zabavu” u Cerniku
Sljedeći članakIz Gradskog muzeja Nova Gradiška pozivaju na otvorenje izložbe Konija Jordana