Novogradiška je kazališna publika sinoć, 12. ožujka, imala priliku gledati lik fatalne žene Mirandoline u istoimenoj gostujućoj predstavi Hrvatskog narodnog kazališta uz Zagreba.

Fatalna žena (femme fatale) lik je vrlo čest u mnogim umjetnostima, a karakterizira je moć s kojom je u stanju pridobiti i sluditi muškarca, one izazivaju seksualne konotacije, zbog njih muškarci padaju u nemilost. Gostioničarku Mirandolinu sinoć je utjelovila Marija Škaričić tvoreći s glumcima Rankom Zidarićem,  Zijadom Gračićem i Alenom Šalinovićem ljubavni četverokut. Tema ove komedije talijanskog dramatičara Carla Goldonija, a u režiji Saše Broz, bila bi – nikako želja za udajom, a nikako seksualno zadovoljavanje – nego svevremenska zaluđenost muškarca zanosnom ženom. Pojavljivali su se likovi markiza i grofa koji darovima i zaštitom ne uspijevaju pridobiti Mirandolinino srce, oni su komični jer pokazuju do kojih sve granica može ići muška slabost. Pojavljivanjem Viteza, kojega je sjajno odglumio Ranko Zidarić, na vidjelo izlazi rijetka, ali lukava muškarčeva hladnoća prema ženi i tada na vidjelo dolazi ženino zanimanje prema muškarcu tek kada ju on odbija. Pitanje je li Mirandolina junak ili antijunak. Kako svaka intriga nema cilja, tako Mirandolina neočekivano srce daje sporednom liku – sobaru Fabriciju.

Iako je ovo djelo staro preko 200 godina, u današnjem je izdanju prilagođeno današnjim vremenima, po pitanju kostima i scenografije tako da smo univerzalnu temu muško – ženskih zavrzlama mogli vidjeti u prikazu sadašnjeg svijeta. Hrvatsko narodno kazalište tradicionalno priređuje predstave s vrhunskim glumcima i bogatom scenografskom postavom što je i logično znajući da se radi o najvećoj kazališnoj kući u Hrvatskkoj. Sinoćnjoj predstavi jedino je nedostajala provokativnost i jezik s kojim će se otvorenije govoriti o ljudskim slabostima i strastima, makar on bio i vulgaran. Takav smo izraz susretali kod nedavno održanih predstava u Novoj Gradiški, a ta se suvremenost posebno vidjela pri gostovanju zagrebačkog Teatra Exit.

Svakako možemo ocijeniti da je predstava i nasmijala, ali i  oduševila otkrivanjem ljudske psihe kada se radi o škakljivim muško – ženskim igrama i odnosima. Da je publika predosjećala dobru predstavu, vidjelo se i po stopostotnoj popunjenosti dvorane Doma kulture Učilišta Relković.

Autor: Mario Trupinić/photo: HNK

 

Komentari
Prethodni članak15. godišnjica otvorenja ureda Turističke zajednice grada NG i aktivnosti projekta “Volim Hrvatsku”
Sljedeći članakPromocija “Posavske poučne ceste” kroz IPA projekt prekogranične suradnje