Pandemija korona virusne infekcije promijenila je način života svakog od nas i prisilila nas na fizičko odvajanje od ljudi, ispunila nas strahom i strepnjom od budućnosti. Dok čuvamo sebe i bližnje od infekcije virusom, stradava naše psihičko zdravlje što naglašava i Svjetska zdravstvena organizacija.

Korona virus posebno je opasan za starije osobe i osobe koje boluju od kroničnih i teških bolesti, stoga pod osobe s povećanim rizikom možemo ubrojiti i osobe koje boluju od težih psihičkih smetnji. Psihofarmakološka terapija, pušenje i pretilost, te u pravilu lošije tjelesno zdravlje u odnosu na opću populaciju stavlja osobe s težim psihičkim smetnjama u rizik od težih oblika koronavirusne bolesti.

I zato, i Vrapčići postupaju odgovorno i #ostajudoma.

U ovom smo svi #zajedno, svi trpimo isti strah i nelagodu, ograničenje kretanja, odvojenost od drugih, svima nam je u opasnosti kako tjelesno tako i psihičko zdravlje, svima nam je teško.

Udruga Vrapčići organizirala je i provodi svoje aktivnosti u Facebook grupi Klub Vrapčići u kojoj svaki dan možete naučiti nešto novo: od korisnih savjeta (video recepti, tjelovježba kod kuće, zdravstveni savjeti) preko informacija (gdje pronaći zanimljive kulturne sadržaje, kako izraditi origami) do konkretnih savjeta o očuvanju mentalnog zdravlja uz zanimljive on-line psihološke vježbe i radionice. Većinu savjeta i dalje objavljujemo na službenoj stranici udruge koja je otvorena za javnost.

Svi su pozvani pridružiti se! U opuštenoj atmosferi, iz svog doma, uz vodstvo stručnog tima Udruge Vrapčići lakše provedite dane u izolaciji, posebno ako imate pojačan osjećaj nemira i tjeskobe.

Ne zaboravite, moramo biti na tjelesnoj distanci, ali možemo i moramo biti socijalno međusobno povezani. Ne možemo fizički biti na istom mjestu ali možemo biti #zajedno.

Za psihološku pomoć i razgovor možete se javiti na broj mobitela udruge Vrapčići 091 532 2333.

Ukoliko osjećate iznimnu količinu straha, tjeskobe, nemira i nelagode, molimo vas da se javite telefonom svom liječniku opće medicine ili na telefon psihijatrijske ambulante u OB Slavonski Brod 201-396.

Stručni tim udruge Vrapčići

Komentari
Prethodni članakDr. Boris Lovrić: Epidemiološka slika Slavonije zadovoljavajuća i optimistična
Sljedeći članakOd ponedjeljka, 6. travnja gradska blagajna ponovno počinje s radom