Projekt “Okusi tradicije” odobren je na Natječaju za provedbu Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“. Glavni partner projekta je LAG Zapadna Slavonija, a partneri su još LAG PosavinaLAG Zagorje-Sutla i LAG Međimurski doli i bregi.

-” Odlučili smo se ugostiti LAG-ove iz Međimurja i Zagorja, napravili smo osebujan program u kojem će kušati određene delicije, iste naravno i kupiti. Cilj je promicanje gastro turizma, na području 10 općina koje obuhvaćamo, izrađujemo kuharicu naših tradicionalnih recepata, te izrađujemo video spot s našim poljoprivrednim proizvođačima. Želimo koncept Od polja do stola dignuti na jedan viši nivo i približiti svim ljudima domaće proizvode. Ići ćemo na OPG Kraljić, OPG Madžarević, u destileriju Bošnjak. Gosti su oduševljeni s prvom točkom, tj.posjetom Slavonskom dućanu. Nastavljamo dalje, našim ćemo gostima prikazati sve ljepote našega kraja,” – rekla je Roberta Prankić, koordinatorica projekta Okusi tradiciju u LAG-u Zapadna Slavonija.

LAG Međimurski doli i bregi, LAG Zapadna Slavonija kao vodeći partner, LAG Posavina i LAG Zagorje-Sutla provode međuteritorijalni projekt suradnje “Okusi tradicije” koji je usmjeren na razvoj ruralnog/gastronomskog turizma, na podizanje razine znanja o konceptu „Od polja do stola“ s naglaskom na mlade te na jačanje svijesti o vrijednosti lokalne proizvodnje i kulinarske baštine kroz promociju kratkih lanaca opskrbe.

Nakon održanih kulinarskih radionica u sklopu projekta suradnje LAG-ova „Okusi tradicije“, LAG Međimurski doli i bregi je izdao mini kuharicu koja sadrži nekoliko tradicionalnih recepata međimurske gastronomije. Kuharica je distribuirana krajem 2021. godine kroz Jutarnji list, a s ciljem promocije bogate kulinarske baštine Međimurja. Zajedničko obilježje svih korištenih recepata na radionicama i unutar kuharice je tradicionalno međimursko „pretepeno, tenfano i kalapajsano“, epiteti koji su specifični za jedan dio tradicionalne gastronomske ponude najsjevernije hrvatske regije.. Projektne aktivnosti u Međimurju obuhvaćaju ciklus kulinarskih radionica, izdavanje i distribuciju ove kuharice, fotografske tečajeve za prezentaciju kulinarike i domaćih proizvoda te studijske posjete s ciljem upoznavanja gastronomske ponude područja partnera, odnosno Međimurja, Zagorja, Slavonije i Posavine.

-” Ovim posjetom prolazimo područja LAG-a Zapadna Slavonija, za početak smo posjetili Slavonski dućan, prekrasno mjesto s mnogo autohtonih proizvoda, posebice nošnje koje ljudi samoinicijativno proizvode i nose, i bez LAG-ova. Nastavljamo posjetu po lokalnim OPG-ima, ono što zapadna Slavonija nudi, sva četiri LAG-a su izuzetno ruralna područja, sve proizvodimo na zemlji i u domaćinstvima, sve što proizvodimo želimo ponuditi ljudima. Nova Gradiška je prekrasan grad, tu je prvenstveno čistoća, širina, parkovi i zelenilo, zaista smo oduševljeni svime što ovdje imate. Slabo poznajemo Lijepu našu, na odmore idemo ciljano, a ovim posjetima sklapaju se poslovne suradnje, upoznaju se ljepote raznih krajeva, jednostavno se dobije uvid u svakodnevni život. Tu se skupljaju ideje, primjeri dobre prakse, to je zapravo i funkcija LAG-ova. Pružiti priliku i proboj na tržište malim proizvođačima, svaki od LAG-ova ima svoje aktivnosti no ovakvi studijski posjeti su kruna svih aktivnosti,” – rekla je Sanja Krištofić predsjednica LAG-a Međimurski doli i bregi.

 

Komentari
Prethodni članakGradonačelnik Vinko Grgić za “HRT Vijesti”
Sljedeći članakEvo kako je izgledala Nova Gradiška na današnji dan prije 31 godinu