Memorijalni koncert „Nikola Jugović” sjajno je glazbeno događanje održano sinoć u Hrvatskom domu u Cerniku koje su organizirali članovi Kulturno umjetničke udruge „Cernik” iz Cernika. U Hrvatskom domu u Cerniku predstavili su se sinoć posjetiteljima i prezentirali dio svoga bogatog umjetničkog opusa i rada, a u goste pozvali i svoje prijatelje, članove Kulturno umjetničkog društva „Čuntićanka” iz Hrvatskog Čuntića, Folklornog ansambla „Petrinjčica” iz Petrinje te članove Folklorne skupine udruge građana Općine Primošten Krč.

Događanje je ovo upriličeno u čast i spomen prvom predsjedniku, osnivaču i dugogodišnjem načelniku Općine Cernik Nikoli Jugoviću koji je velik dio svoga života i nastojanja utkao u ovo društvo. Kako je istaknula predsjednica Kulturno umjetničke udruge Cernik Marija Jugović, drago joj je što je Cernik nastavio njegovati tradiciju i običaje svoga kraja i postao respektabilno društvo koje je priznato, osvaja nagrade i okuplja članove. Uz Nikolu Jugovića sjetili su se sinoć domaćini i još jednog čovjeka koji je dao velik obol razvoju ovoga društva, Tihomira Potkonjaka.

– Hvala im na svemu što su učinili, čast nam je nastaviti tradiciju i promicati ime Cernika diljem Lijepe naše i izvan njenih granica – istaknula je, između ostalog, u emotivnom govoru predsjednica Kulturno umjetničke udruge Cernik Marija Jugović.

 

Podsjetimo, Kulturno umjetnička udruga Cernik osnovana je 2004. godine s ciljem njegovanja i očuvanja folklorne i glazbene baštine te običaja cerničkog kraja i Lijepe naše.
Članovi folklornog ansambla podijeljeni su u tri skupine; reprezentativna, pripremna te dvije dječje grupe. Osim plesova cerničke župe i novogradiškog kraja, na programu se nalaze vrhunska koreografska ostvarenja raznih etnokoreologa iz cijele Hrvatske: Stari Splitski plesovi, Pjesme i plesovi Baranje, Međimurja, Posavine, Brodskog posavlja, Korduna, Vrlike te Hrvata Bunjevaca.

KUU Cernik je punopravna članica CIOFF-a, Hrvatske sekcije, te je predstavljala naše boje na mnogobrojnim festivalima diljem Lijepe naše i inozemstva. Nastupilo smo na raznim CIOFF-ovim festivalima od Karlovca, Kašela, Dugopolja, Muća i Koprivnice u domovini, tako i na međunarodnim u Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj,Češkoj Republici..
U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, na Prvoj smotri koreografiranog folkora Brodsko posavske županije, osvojila je prvo mjesto, te čast prestavljanja na Državnom natjecanju folklornih ansambala.

U sklopu KUU Cernik i djeluje ženska pjevačka skupina, koja bilježi brojne uspjehe, te su i nositeljice nagrade prvakinja županije Brodsko-posavske. 2013. godine, osvojile su na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Krapini prvo mjesto u kategoriji folklorna glazba.

KUU Cernik dobitnik je brončane plakete Hrvatskog sabora kulture za 10 godina djelovanja i uspješnog promoviranja Hrvatske tradicijske kulture. Posebna pozornost se poklanja ispravnom scenskom oblačenju, tako da Udruga posjeduje vlastite narodne nošnje za sve spomenute točke.

KUU Cernik je i organizator Dječjih folklornih susreta koji su se ove godine održali 29. svibnja 2022. u sklopu obilježavanja Dana općine Cernik:

– Promišljenim radom i zalaganjem svakog pojedinog člana, KUU Cernik postiže vrhunske rezultate u svijetu folklorne umjetnosti, zasluživši mnoge pozitivne kritike struke, kao i mnogobrojna priznanja. Udruga je 2021.godine prvi nosač zvuka pod nazivom „Slavoniji“ na kojem se nalazi ukupno 16 skladbi. 2022. godine na smotri Brodskog kola koja se održava pod nazivom „mili Bože, svi pjevaju lipo“ počimalja Nikolina Jugović proglašena je najboljom počimaljom Brodsko-posavske županije za 2022. godinu – dodala je Jugović.

 

Posjetitelji su sinoć, zaista, mogli uživati u sjajnom folklornom programu domaćina koji su se predstavili s ženskom pjevačkom skupinom, dječjom skupinom pod ravnanjem Lorene Ivanović, dok je folklorna skupina izvela sjajnu koreografiju pod nazivom „Običaj zazivanja kiše Dodole” u koreografiji umjetničkog voditelja, folklornog pedagoga Nikole Kramara.

Svojim nastupima istaknuli su se i gosti, a za sve viđeno i doživljeno dobili, više nego zasluženi pljesak posjetitelja.

Sve je, kao i obično, završilo druženjem gostiju i domaćina i nezaobilaznim „trećim poluvremenom”, uz iće, piće i dobru zabavu i obećanje da će se suradnja nastaviti.

 

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Pokloni za novorođenčad
Sljedeći članakOdržana godišnja edukacija udomitelja za odrasle osobe