115 dana proba, radnih akcija na uređenju doma i okoliša svoga mjesta, nastupa i zajedničkih druženja, rezime je prošlogodišnjeg rada članova Kulturno umjetničkog društva “Radinje” iz Siča. Istaknuto je to na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj protekle nedjelje u Društvenom domu u Sičama, mjestu gdje se okupljaju, rade, vježbaju, druže…

Društvo je to koje je svojim kontinuiranim radom od sada već davne, 1988. godine postalo prepoznatljivo ne samo u novogradiškom kraju, već i diljem Hrvatske i inozemstva i sinonim očuvanja običaja, tradicije, autohonosti i izvornosti sela Siče.

Uz staroperkovački govor, govor sela Siče jedan je od dva zastićena govora koja je Ministarstvo kulture zaštitilo kao arhaični šokački govori i dio su vrijednog nematerijalnog kulturnog identiteta Slavonije.

– Putovali smo, nastupali, družili se i sretni smo zbog toga. U protekloj smo godini odradili 52 radne akcije na uređenju Društvenog doma i okoliša svoga mjesta, tu su i 24 nastupa diljem Hrvatske, poput “Brodskog kola”, a bili smo i sudionici Međunarodne smotre folklora u Mađarskoj. Nedavno smo snimili turistički film o svatovskim običajima našega mjesta, a planova imamo još puno. Namjera nam je otvoriti “etno kutak” u sičanskom Društvenom domu, dovršiti parking prostor, a tu su i brojni nastupi… “Brodsko kolo”, Međunarodna smotra folklora u Zaprešiću i drugim mjestima.

Iza nas je županijska Smotra folklora “Županija igra i pjeva”, a krajem lipnja organiziramo našu tradicionalnu, ovoga puta jubilarnu 20. smotru folklora “Mi smo djeca vesela” – ističu Tomislav Čvorić, predsjednik i Ivan Šebelić, tajnik KUD-a “Radinje”.

U društvu je trenutno 39 redovnih, 28 podupirajućih članova i 16-ero djece okupljene u dječjoj skupini, a kako ističu, rado će primiti i nove članove.

no images were found

Komentari
Prethodni članakPredavanje “Tri jezika i tri pisma hrvatske srednjovjekovne kulture”
Sljedeći članakJe li voda pitka i za upotrebu, prosudite po fotografijama s terena od naših slušatelja i čitatelja/foto