Iznimno zanimljivu radionicu pod nazivom “Juha od bundeve” jučer su za mališane Dječjeg vrtića organizirali u Gradskoj knjižnici Nova Gradiška. Na Dječjem odjelu knjižnice ovoga se puta okupila vesela i radoznala družina polaznika starije skupine Dječjeg vrtića „Radost” s njihovim odgojiteljicama Jadrankom Kaksa i Sonjom Medvedović. I uživala u potpunosti…

Voditeljica je radionice ovoga puta bila knjižničarka Renata Matijašević koja im je, uz pomoć knjižničnog tima, maestralno dočarala sve tajne i priče o bundevi. Gdje raste, što se sve s njom može, koji su običaji vezani uz bundevu, činjenice su koje su mališani upijali poput “malih spužvi”. Naravno, i sudjelovali u radionici jer kakva bi to edukacija bila ako se ne čuje i njihov glas.

Kuhala se tako juha od bundeve, jele njene slastice, pričale se priče, a dijelile se, bome i nagrade. U svakom slučaju, veselja i dobre zabave nije nedostajalo!

– Mladim naraštajima potrebno je izgraditi sve veću svijest o važnosti nematerijalne kulturne baštine koja je živa i stalno se mijenja. Najbolji primjer su narodni običaji koji mogu odumrijeti ako ih se ne njeguje. Isto tako se mogu i mijenjati ili ih drugi narodi mogu nesvjesno preuzeti te tako, s vremenom, postaju dio njihove kulture. S ovom smo idejom organizirali ovu radionicu i nadam se da su se mališani dobro zabavili – kaže Renata Matijašević, voditeljica ove vedre edukativno kreativne radionice.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakPonuda za blagdan Svih svetih i Dušni dan
Sljedeći članakU Adžamovcima dvije prometne nesreće u dva dana