Da sport i kultura mogu i trebaju ići zajedno, pokazuje dvodnevno putovanje Kuglačog kluba “Nova Gradiška” i Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Trenk” protekli vikend u Beč. Kuglači su sudjelovali na tradicionalnom turniru u organizaciji Kuglačkog kluba “Slavonija Wien” i pobijedili, a Trenkovci su programom zabavili goste na 30. Slavonskim jesenima.

Srdačan doček i nezaboravan boravak priredili su domaćini na čelu sa Markom Jurišićem, glavnim inicijatorom prijateljstva ova dva kluba u njegovim počecima, pa sve do danas, ali i ostali članovi hrvatske zajednice u Beču, od igrača do roditelja i djece.

Koliko je bila velika organizacija proslave 30. obljetnice Slavonije Wien najbolje govori podatak da je na svečanosti bilo preko 400 nazočnih osoba u svečanoj sali “Casablanca”. Veličinu ovog događaja, među drugim visokim uzvanicima, posebnu čast jubilarcima iz Beča ukazao je i osobno veleposlanik Republike Hrvatske u Beču prof.dr. Zoran Jašić, zamjenica gradonačelnika grada Nova Gradiška dr. Ljiljana Lukačević i pročelnica za društvene djelatnosti Mihaela Đeraj, načelnik općine Vrbje, Igor Jurišić i brojni drugi.

Vrlo bogat i raznovrstan program za sve goste priredili su članovi HKUU “Trenk” koji su svojim nastupom u narodnim nošnjama staroga kraja i kratkim bećarcima oduševili sve goste. Tijekom večeri izmjenjivali su se brojni sadržaji, kao što su razne folklorne koreografije Slavonije i Posavine, modne revije nošnji i etno haljina, bogata tombola, narodna kola, dugotrajni ples i nezaobilazni bečki valcer. Zabavni dio koji je trajao do jutarnjih sati pripremili su Tamburaški sastav “Slavonski dukati” i Marija Pavković Snaša.

Teško je sve nabrojati, jer je jubilarna proslava bila toliko sadržajna i kvalitetna da je i od našeg veleposlanika Jašića pohvaljena kao izvanredna, a svoj naziv “Slavonska jesen” u Beču, uz dodatak “Slavonijo volim te”, bila vrhunski organizirana i još bolje provedena. Svakako treba spomenuti da je za sve zadužena bila mala skupina ljudi na čelu s Markom Jurišićem, uz veliku podršku obitelji, te obitelj Babić.

Osim tog sportskog i kulturnog dijela, gostima je omogućen sjajan boravak s bezbroj različitih aktivnosti, a to je odraz velikog i dugogodišnjem prijateljstva između zbratimljenih klubova Nova Gradiška i Slavonija Wien. Posjetili su prekrasan dvorac Schönbrunn, centar grada Stephansplatz i Katedralu sv. Stjepana, te poznatu ulicu Ringstraße u kojoj se izmjenjuju građevine, spomenici i parkovi.

Novogradiščani su nakon vrlo kvalitetnih, uzbudljivih i neizvjesnih utakmica zasluženo postali pobjednici turnira koji je trajao neprekidno od 11 do 19 sati.

Na veliku radost gostiju iz Nove Gradiške prva momčad KK Nova Gradiška srušila je ukupno 3.232 čunja i osvojila je 1. mjesto. Novogradiščani su igrali u sastavu: Zvonko Strinavić – 543, Damir Franjković – 561, Josip Glavaš – 543, Bane Tomašić – 503, Željko Poljak – 521, Pavle Filipović – 561

Drugo mjesto zauzela je momčad domaće Slavonije Wien s 3103 čunja, u sastavu: Milenko Čavlović – 565, Marko Jurišić – 524, Oliver Jurišić – 502, Petar Bugar – 510, Mario Jurišić – 480, Parika Braun Manuel – 522

Treća je bila mješovita ekipa koja je srušila 2992 čunjeva i osvojila 3. mjesto: Petar Ribarić – 573, Mario Brađašević – 525, Migles Drago – 511, Petričević Željko – 482, Mataković Franjo – 488, Brdar Viktorio – 433.

Ova suradnja pravi je primjer onoga što nedostaje gradu, zajedništva na svim društvenim sferama, od kulture, do sporta i politike.

no images were found

Komentari
Prethodni članakMili Bože, svi pjevaju lipo!
Sljedeći članakJoš jedna donacija jabuka, pomoć izbjeglicama…