Članovi Kulturno umjetničkog društva “Vrbje” jučer su se vratili s još jednog gostovanja. Ovoga su puta bili sudionici manifestacije “Žetvene svečanosti” u Petrijevcima.

– Petrijevačke žetvene svečanosti» kulturna je priredba nastala 1994. godine kao duhovna potreba sredine u kojoj živimo, ali i kao posljedica onih nekoliko turobnih ratnih godina, kada smo čameći u podrumima razmišljali o sebi, o svijetu oko nas, o tome tko smo, što smo i kamo idemo. Spoznali smo tada bolje nego ikada svoje podrijetlo, svoje korijene; spoznali smo to nešto što u posljednje vrijeme često spominjemo pod nazivom «hrvatski nacionalni identitet». To je ono što nas čini Hrvatima, što nas u Slavoniji čini Slavoncima, Šokcima, po čemu nas prepoznaju, po čemu nas pamte! Zaželjeli smo tada, iako pomalo bojažljivo, to nešto naše pokazati svima, reći svima :»Slavonija se ima čime podičiti!«. Ono što su naši stari čuvali za nas, mi moramo, kao kap vode na dlanu, čuvati za one koji dolaze. Da nam se ne zatru korijeni, da ne zaboravimo svoje podrijetlo – ističu organizatori, članovi Kulturno umjetničkog društva “Nikola Šubić Zrinski”.

Cilj ove folklorne priredbe je, sukladno nazivu, sačuvati od zaborava tradicijsku slavonsku žetvu (kosidbu žita), taj, za Slavonca, najvažniji posao u godini, koja se u sklopu obvezatnog programa svake godine demonstrira uživo, na polju zasijanom pšenicom. Nadalje, putem narodnih običaja koji se izvode na pozornici, očuvati hrvatska narječja i govore, pjesme i plesove, narodno ruho te tradicijske obrte, pripremu jela i kolača i niz drugih sadržaja koji čine hrvatski nacionalni identitet.

Uz brojne sudionike ovogodišnje manifestacije, na “Petrijevačkim žetvenim svečanostima” sudjelovali su naši predstavnici, članovi Kulturno umjetničkog društva “Vrbje”, a njihova članica Melani Petrović dobila je posebnu pohvalu za “Kraljicu žetve”.

Photo: facebook KUD “Vrbje”

 

no images were found

Komentari