U novogradiškom Domu kulture sinoć su prikazane dokumentarne emisije pučke i predajne kulture Hrvatske radiotelevizije pod naslovom U Drežniku, na Svisvete i U Drežniku, na poklade.

Emisije su nastale u produkciji Programskoga odjela za kulturu Hrvatske radiotelevizije, čiji je urednik, scenarist i pripovjedač Aleksej Gotthardi-Pavlovsky ujedno i urednik emisija pučke i predajne kulture na Hrvatskoj radioteleviziji. Obje su emisije snimljene u suradnji s Kulturno-umjetničkim društvom Drežnik koji je i suorganizator projekcije.

Dokumentarni film U Drežniku, na Svisvete govori o običaju održavanja zabave u tome mjestu na blagdan svih svetih, a U Drežniku, na poklade o mjesnome pokladnom običaju šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, nego sve uloge igraju ljudi i to samo muškarci.

Dokumentarna emisija U Drežniku, na Svisvete u programu je Hrvatske radiotelevizije dosad već prikazivana, prvi put krajem listopada 2016. godine, a emisija U Drežniku, na poklade na Hrvatskoj radioteleviziji bit će prvi put prikazana na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u četvrtak 8. veljače s početkom u 11.10.

Novogradiščani i žitelji okolnih mjesta sinoć su imati prigodu pretpremijerno pogledati emisiju “U Drežniku, na poklade”.

Redatelj je emisija ugledni i višestruko nagrađivani autor Branko Ištvančić, snimatelj je Dušan Vugrinec, snimatelj tona Mladen Šiklić, a rasvjetu je na oba snimanja predvodio Ljudevit Fištrić. Montažeri su Staša Čelan (U Drežniku, na Svisvete) i Igor Kožić (U Drežniku, na poklade), autor glazbe Pere Ištvančić, a producent Mate Letica.

Organizatori sinoćnje projekcije bili su članovi Kulturno umjetničkog društva “Drežnik” uz potporu Općine Rešetari Suorganizator je Učilište “Relković”.

Prigodom snimanja emisija naši Drežljani rado su ugostili ekipu Hrvatske radio televizije i kako su sami istaknuli, ova su druženja prerasla u pravo prijateljstvo.

Naravno, veliko je ovo priznanje i za njihovo društvo, samo mjesto i općinu Rešetari i poticaj da idu dalje.

– U Drežniku je još uvijek živ pokladni običaj konja, šaljive konjske zaprege, u kojoj pravih konja nema, već sve uloge igraju ljudi, i to samo muškarci. Konje prate didovi i babe, zajedničkim imenom zvani još i gadne džeme, pri čemu svi zajedno obilaze selo, od kuće do kuće. Svi se mještani vesele tome običaju i svatko od njih u njemu na neki način sudjeluje, pogotovo djeca, koja didove moraju zadirkivati i onda od njih bježati. No, u svemu tome svakako nastoje sudjelovati i mnogi raseljeni Drežljani, budući da je i to jedan od dana u godini kada Drežljan u Drežniku mora biti – istaknuo je sinoć Aleksej Gotthardi-Pavlovsky.

Dobrodošlicu je gostima uputio predsjednik Kulturno umjetničkog društva “Drežnik” Marijan Ruškan, dok je predsjednica Općinskog vijeća Općine Rešetari Milka Perković redatelju Ištvančiću i Alekseju Gotthardi – Pavlovskom uručila posebna općinska priznanja za doprinos razvoju kulture i promicanju imena mjesta Drežnik i same općine. O radu s članovima KUD-a “Drežnik”, snimanju emisija i iskustvima na sinoćnjoj je projekciji progovorio i umjetnički voditelj društva, folklorni pedagog Nikola Kramar.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakSlogini mlađi pioniri osvojili 3. Mjesto na turniru u Pakracu
Sljedeći članakAutomobil sletio u kanal, u nesreći poginuo muškarac