Da su učenici novogradiške Osnovne škole “Ljudevita Gaja” svjesni svog okoliša, ali i značaja pojma ekologija dokazuje dugogodišnji status eko škole, kojim se, s pravom ponose. Potvrdili su to i jučer, u četvratak, 20.rujna, kada su zaslužili i titulu jedne od pet najuspješnijih škola Hrvatske u akciji ZELENI KORAK.

Zeleni korak, je akcija koju provodi tvrtka DM u okviru Green city projekta,  u kojoj je sudjelovalo preko 100 škola iz cijele Hrvatske, skupljajući stari papir, i tako i stare generacije podsjetile na omiljenu radnu akciju nekadašnjih školaraca, danas već odraslih ljudi. Učenici svih škola na nivou Hrvatske uspješno su u akciji  prikupili čak 333 tone starog papira i preko tonu plastičnih vrećica, a najuspješnije su pri tome bile osnovne škole DVOR iz mjesta Dvora, Osnovna škola “Mate Lovrak” iz Vladislavaca, Osnovna škola “Ljudevita Gaja” iz Nove Gradiške, Osnovna škola “Dora Pejačević” iz Našica, te učenici škole iz Studenaca. Gajevci su u akciji prikupili 12 730 kg papira, te od isto toliko potencijalnog smeća, oslobodili svoj dio planete i mikrokozmosa. Umjesto simbolične nagrade, DM im je uručio sjajnu, ekološku nagradu, implementarni pretvorbeni starter zvan KRIJESNICA, izvorni hrvatski proizvod koji, osim što štedi više od 50 posto električne energije, osigurava i prirodno svjetlo, neškodljivo za male,dječje oči. Jedinstvena “Krijesnica” tako će, od danas osvjetljivati prostor novogradiške Osnovne škole “Ljudevita Gaja”, te i nove generacije educirati o značaju ekologije i ekološke svijesti.

 

Akcijom “Zeleni korak” tvrtka DM želi najmlađe potaknuti na ekološku aktivnost, educirati ih o važnosti brige za okoliš, ali i naglasiti kako je, uz prave proizvode i zdrav pristup, moguće koristiti i eco friendly proizvode i u skladu s tim i živjeti. Posebno raduje što su sudionici akcije uglavnom osnovnoškolci, a nije za zanemariti i krajnji cilj-okoliš oslobođen potencijalnih zagađivača, zdravo svjetlo u školama, niže režijske troškove održavanja prostora Osnovnih škola, te ostvarenu društvenu korist kroz štednju energenata, kao  i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.

 

Donacija je vrijedna 115 tisuća 668 kuna, a u ime nagrađenih učenika DM-u se zahvalila ravnateljica škole, profesorica Helena Kudra, potvrdivši kako je nagrada stigla u prave ruke, jer škola “Ljudevita Gaja” ekologiju živi i promiče već čitavo jedno desetljeće.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari