Danas započinje započinje ljetni rok državne mature, ispita koje ove godine piše 32.114 pristupnika koje će nadzirati oko sedam tisuća nastavnika. Ispiti će se pisati u dva bloka – od 8. lipnja do 24 lipnja pišu se obavezni predmeti, a od 25. lipnja do 3. srpnja izborni.

Ispit će se odviti uz posebne epidemiološke mjere, HZJZ između ostaloga preporučuje distancu od dva metra, prostorije se moraju dezinficirati i prozračivati, a zbog svega je angažiran je i veći broj dežurnih nastavnika po školama. Kako smo već pisali, novost je da učenici ove godine neće dobiti kemijske od NCVVO-a, također iz epidemioloških razloga. Najvažnija izmjena te je da je iz obaveznih predmeta uklonjeno gradivo drugog polugodišta.

Stroge mjere, varanje se strogo kažnjava

Ove godine na ispitima državne mature dežurat će nešto veći broj nastavnika u odnosu na prethodne godine, njih oko sedam tisuća. Jedna od mjera zaštite koju propisuju upute HZJZ-a distanca je između pristupnika i pristupnika i djelatnika škole. Broj učenika po učionici ovisit će o samoj površini učionice, kaže ravnateljica NCVVO-a, a udaljenost od oko metar i pol između pristupnika postojala je i ranijih godina pa će neznatan broj učenika biti razmješten iz jedne u drugu učionicu.

A u istim uputama HZJZ-a navedeno je i da učenici smiju nositi maske. Dodatan je to prostor za prevarante koji varaju uz pomoć određenih elektroničkih uređaja. Lani je takvih bilo troje, a ako netko odluči varati zbog maski to će mu teško poći za rukom.

– Pristupnici ove godine imaju mogućnost nošenja maske. Mi smo održali sastanke s ispitnim koordinatorima i dali smo im jasne upute oko skidanja maski ako se nešto uoči, oko možda tehnologije koja se može naći na odjeći. Vjerujem da su one mjere koje su izrečene prošle godine, a to je poništavanje svih ispita na tom ispitnom roku, dovoljno upozorenje svim učenicima zapravo da to ne koriste – kaže ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Komentari
Prethodni članakObavijest o upisu djece u Dječji vrtić Čarobni svijet
Sljedeći članakSkrivio prometnu nesreću s 2,32 promila alkohola u organizmu