Policijska uprava brodsko-posavska podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno poduzeti mjere predostrožnosti, kako bi se spriječilo da se plamen proširi na druge objekte ili površine.

Dolaskom toplijih dana građani lijepo vrijeme koriste za obavljanje radova na otvorenom pa tako i za spaljivanje trave i korova na poljoprivrednim i drugim površinama, koje uz nedostatak opreza često dovede do požara širih razmjera.

Istovremeno, još uvijek za trajanja sezone grijanja, posebice za vjetrovita vremena češći su požari na građevinskom objektima i obiteljskim kućama.

Upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti i ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.
Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili na broj 112.

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 1.990 do 19.900 eura ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 260 do 1.990 eura;

Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 130 do 1.990 eura za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru;
Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Komentari
Prethodni članakOdržana redovna godišnja izvještajna skupština DVD-a Rešetari
Sljedeći članakUskrsna poruka biskupa Antuna Škvorčevića