Danas su u Velikoj vijećnici županijske uprave, na inicijativu Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu i Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, zajednički radni sastanak održali predstavnici škola kojima je županija osnivač i lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava- dobavljača voća, povrća i mlijeka. Razgovaralo se o programu pod nazivom Školska shema, koji podrazumijeva besplatne obroke voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, a provodi ga Ministarstvo poljoprivrede.

Na ovaj način postiže se povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, a za provedbu ove Sheme na razini Republike Hrvatske ukupno je osigurano 23 milijuna kuna. Za financiranje provedbe Školske sheme Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354EUR za mlijeko i mliječne proizvode.
Novost u ovogodišnjoj provedbi Sheme je mogućnost da škole same izaberu lokalne dobavljače koji će njihovim učenicima dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o mogućnostima distribucije mlijeka, mliječnih proizvoda, voća i povrća za škole s područja Brodsko-posavske županije, a kako je naglasio zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, cilj cijelog programa je zdrava prehrana za djecu i promocija domaćih proizvoda, iz naše županije, kako bismo pomogli i promociji naših OPG-ovaca.

Izvor: Brodsko-posavska županija

Komentari